Έσπασε τα κοντέρ …

Από εκεί που κινδύνευε με υποβιβασμό εξαιτίας “FFP”, η Λιλ βρέθηκε σε μία σεζόν να έχει καθαρό κέρδος 100 εκατ. ευρώ από τις μεταγραφές, έπειτα και από τα 80 εκατ. που πήρε από την Αρσεναλ για τον Πεπέ.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είχε φύγει με τον χείριστο τρόπο και είχε τραβήξει τη Λιλ στα δικαστήρια (σ.σ.: τελικά εκείνος ήταν που πλήρωσε κι από πάνω). Το club παράπαιε αγωνιστικά και κυρίως οικονομικά. Αφού είχαν σωθεί από τον βαθμολογικό υποβιβασμό, κινδύνευαν να χάσουν την κατηγορία εξαιτίας του Financial Fair Play. Οι κανονισμοί στη Γαλλία και η τήρησή τους είναι πιο αυστηροί και από εκείνους της UEFA. Και οι Λιλουά είχαν βρεθεί να αναζητούν έσοδα είτε μέσω χορηγιών, είτε μέσω πωλήσεων, λίγο λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ. Ειδάλλως θα έπεφταν.

Τον Δεκέμβριο του 2017 βρέθηκε στον πάγκο της ο Κριστόφ Γκαλτιέ κι εκείνος ήταν που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να αλλάξουν τα πάντα στο club, για να ψηφιστεί κορυφαίος κόουτς στο Σαμπιονά. Ο Γάλλος προπονητής βοήθησε στο να γίνουν οι σωστές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, την οδήγησε στη 2η θέση και στο Champions League, αλλά κυρίως προσέδωσε υπεραξία στους παίκτες του, με τον σύλλογο να αξιοποιεί τη σεζόν και από εκεί που χρωστούσε και κινδύνευε, να έχει βρεθεί με ένα σούπερ ποσό στα ταμεία του.

Εχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που ο Εντέν Αζάρ με τα 22 γκολ, τις 15 ασίστ και τις υπέροχες ενέργειές του, υποχρέωνε την Τσέλσι να πληρώσει 35 εκατ. ευρώ, για να τον πάρει από το “Μετροπολιτάν”. Εκείνη ήταν μέχρι τώρα η ακριβότερη πώληση που έκανε η Λιλ. Ωσπου αυτό το καλοκαίρι έχει σπάσει τα κοντέρ και πλησιάζει τα 150 εκατ. ευρώ σε έσοδα από την παραχώρηση παικτών. Για το νέο ρεκόρ φρόντισε η Αρσεναλ με την απόκτηση του Νικολά Πεπέ και τα 80 εκατ. που έστειλε στα ταμεία των Γάλλων.

Και πριν όμως την επιβεβαίωση για το 24χρονο Ιβοριανό εξτρέμ, οι Λιλουά είχαν ήδη πουλήσει ακριβά. Ειδικά αυτό που συνέβη την Πέμπτη, λίγες ώρες νωρίτερα από τον Πέπε, με τον Ράφαελ Λεάο είναι εκπληκτικό. Πέρσι τον απέκτησαν ελεύθερο, έβαλε οκτώ γκολ και τον πούλησαν στη Μίλαν για 30 εκατ. Αυτά προστίθενται σε όσα πήραν για τους Τιάγκο Μέντες (22 εκατ., Λυών), Γιουσούφ Κονέ (9 εκατ, Λυών), Ανουάρ Ελ Γκάζι (9 εκατ., Αστον Βίλα). Εφόσον ολοκληρωθεί και το τεράστιο deal με τον Πεπέ, τα έσοδα θα ανέλθουν ακριβώς στα 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εκπληκτικό νούμερο για ένα τέτοιο club, το οποίο από την άλλη έχει ξοδέψει περίπου το 1/3 εξ αυτών για να ενισχυθεί και το έχει κάνει με νεαρούς, που επίσης ελπίζει να μοσχοπουλήσει στο μέλλον. Στην επίθεση επένδυσε στον 20χρονο Νιγηριανό, Βίκτορ Οσιμέν και στον 19χρονο γιο του Ζορζ Γουεά, Τίμοθι. Με εξαίρεση τον έμπειρο μέσο από τη Ρεν, Μπενζαμέν Αντρέ, όσοι αγοράστηκαν είναι μεταξύ 18 και 24 ετών, δείχνοντας ότι η Λιλ μπορεί να αποδυναμώθηκε ενόψει της περιπέτειάς της στο… σεντόνι, αλλά από την άλλη θα αρχίσει από φέτος να περιφέρει τη νέα «πραμάτεια» της σε όλη την Ευρώπη.

email > info@tipsmaker.net