Η έλευση Ιγουαΐν …

Ο Εντεν Αζάρ που ανταγωνίζεται τους Κέιν, Ντε Χέα, Καντέ για τον καλύτερο παίκτη της τελευταίας τριετίας στην Premier League είναι αρκετά καλός για να κάνει τα πάντα. Σχεδόν σε κάθε ματς οι παραστάσεις του είναι εντυπωσιακές ενώ το τελευταίο δίμηνο η εξίσωση ήταν απλή: αν ο Αζάρ είναι δυνατός, η Τσέλσι κερδίζει! Οπως τονίζoυν και οι Βρετανοί το να παίζει ο Αζάρ ως «ψευτοεννιάρι» είναι σα να χρησιμοποιείς ένα βάζο Ming για να βάζεις εκεί μαρκαδόρους και μολύβια.

Ο Βέλγος δεν έχει μπερδευτεί πλήρως από το ρόλο,αλλά τείνει να μειώσει την ικανότητά του να πάρει την μπάλα πιο βαθιά και να προξενήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Βέβαια, τη δεδομένη στιγμή είναι ο πιο επικίνδυνος επιθετικός των Μπλε, μιας και ο Μοράτα είναι με το ένα πόδι εκτός Στάμφορντ Μπριτζ, ενώ ο Ζιρού παραμένει… plan B.  Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή στη σύντομη θητεία του Μαουρίτσιο Σάρι στο Stamford Bridge, πιο σημαντικές κι από τις αλλαγές των χαφ, όπου ο Καντέ είναι πλέον box to box και ο Ζορζίνιο playmaker.

Έχουμε συνηθίσει οι προπονητές της Premier League να δίνουν βάρος σε εξαιρετικούς φορ, η Τότεναμ στον Κέιν, η Λίβερπουλ στον Σαλάχ, η Σίτι στον Αγουέρο. Ετσι, η μετακίνηση του καλύτερου παίκτη σε μια άγνωστη και  δυσάρεστη θέση είναι γενναία. Είχε παίξει και πέρσι με τον Κόντε ως «ψευτοεννιάρι» κόντρα στη Μπράιτον (4-0), αλλά ήταν ένα προσωρινό μέτρο και όχι σχεδιασμένο για να μείνει. Η ομάδα… φώναζε για ένα καθαρόαιμο φορ που θα αντικαταστήσει τον Μοράτα.

Ο Ιγουαΐν είχε επανειλημμένα «παίξει» για τους Μπλε και τώρα έχει πάρα πολλές πιθανότητες να φτάσει στο Λονδίνο από το Μιλάνο. Είναι πολλά τα ερωτήματα για τη μεταγραφή του Αργεντίνου στους Μπλε! Μπορούμε να υποθέσουμε πως ο Αζάρ θα ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτή την κίνηση. Προτιμά αρκετά να παίζει αριστερά και περισσότερο στον άξονα και να δημιουργεί. Τον Οκτώβριο ο Βέλγος είχε αποθεώσει τον Ζιρού, στέλνοντας έτσι μήνυμα στον Σάρι πως θέλει έναν δυνατό φορ στην επίθεση της ομάδας.

Στην Εθνική απολαμβάνει τη συνεργασία με τον Λουκάκου! Οταν η Τσέλσι απέκτησε τον Σάρρι, δεσμεύτηκαν για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, γιατί οι Μπλε γοητεύθηκαν από την από τη φιλοσοφία του Ιταλού. Με το που ανέλαβε τους Λονδρέζους άρχισε να διαμορφώνει την ομάδα και το στυλ της, ώστε να ταιριάζει με τις πεποιθήσεις του.

Στην επίθεση η φιλοσοφία περικλείει το γρήγορο ένα – δύο στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου που τραβάει έξω τους αμυντικούς. Τους βγάζει εκτός θέσης, δημιουργεί χώρους και έτσι με γρήγορη κίνηση βγαίνει φάση. Η Νάπολι του 2015-2016 με τον Ιγουαΐν τελείωσε 2η πίσω από την Γιουβέντους και πήρε 82 πόντους. Όμως ο Σάρι εξέλιξε την ομάδα μετά την πώληση του Αργεντίνου στη Γιουβέντους.

Το 2017/18 η Νάπολι έφτασε τους 92 πόντους στο πρωτάθλημα. Είχε στην επίθεση τους Ινσίνιε, Καγιεχόν και Μερτένς. Η παραγωγή ποδοσφαίρου επιθετικά ήταν τρομερή. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πως ο Αζάρ στην Τσέλσι είναι ότι ήταν ο Μέρτενς στη Νάπολι που είχε 61 γκολ στο πρωτάθλημα και αρκετές ασίστ στις δύο τελευταίες σεζόν με τον Σάρι. Παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν για τον ρόλο του από τότε που εντάχθηκε στην Τσέλσι ο Αζάρ έχει κάνει double double σε γκολ και ασίστ κι ενώ είμαστε στα μισά του Γενάρη.  Κατά ένα μεγάλο ενδιαφέρον κανέναν από τους οκτώ μέσους ή επιθετικούς που είχαν παίξει 35 ή περισσότερα ματς σε όλες τις διοργανώσεις για τη Νάπολι το 2017-2018 δεν ήταν κανείς ψηλός.

Οι άλλες μεγάλες ομάδες με τέτοια ρεκόρ είναι η Σίτι και η Λίβερπουλ. Είναι η επιθετική τακτική που βασίζεται στην κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας πάνω από την φυσική κατάσταση και την δύναμη. Η μπροστινή εξάδα πάνω με Καντέ, Ζορζίνιο, Κόβασιτς, Γουίλιαν, Πέδρο και Αζάρ δεν ξεπερνά τα 175 εκατοστά. Η κίνηση με τον Ιγουαϊν σε αυτήν την επιθετική λογική του Σάρι ίσως να είναι λίγο παράξενη. Εκτιμάται πως ο Ιταλός θα διαφοροποιήσει λίγο τις τακτικές του για τον Αργεντίνο, ενώ ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν επιλογή του να υπογράψει τον Πούλισιτς.

Για τον Αζάρ η Ρεάλ ενδιαφέρεται πολύ, ενώ οι Μπλε από την άλλη θέλουν να κρατήσουν τον Βέλγο έως τον Ιούνιο θεωρώντας ότι είναι προς όφελος του Σάρι και της ομάδας. Η Τσέλσι από τη στιγμή που πιστεύει κι εμπιστεύεται το αγωνιστικό όραμα και πλάνο του Σάρι θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ανάλογα ασχέτως με τα πρόσωπα…

email > info@tipsmaker.net