Λάτιν … μπρα ντε φερ !

Τα ψέματα τελείωσαν και το Κόπα Αμέρικα είναι εδώ, ήδη ξεκίνησε να γράφεται ιστορία και για ένα περίπου μήνα όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στα γήπεδα της Βραζιλίας με έπαθλο το σημαντικότερο τρόπαιο της Λατινικής Αμερικής σε ένα μπρα ντε φερ αστέρων.

Για μια στιγμή, μήπως ακριβώς γι αυτό το λόγο γίνεται το τουρνoυά κάθε τρεις και μία. Όχι σε προκαθορισμένες διετίες ή τετραετίες, αλλά το έχουν κάνει λύσσα! Το Κόπα Αμέρικα έγινε το 2015, το 2016, θα γίνει φέτος, θα γίνει το 2020 και θα γίνει και το 2024. Κάτσε ρε μάγκα. Τι φάση; Κάθε όταν περάσει λίγο ο καιρός και σας λείψει, κοπανάτε κι ένα Κοπα Αμερικα; Τα πράγματα είναι απλά. Οι λάτιν (και όχι μόνο) μανατζαραίοι πουλάνε μέσα από το Κόπα Αμέρικα, με όπλο το τζόγο μπονίτο. Και τι βλέπουμε; Τι θα δούμε; Άσε τα κίνητρα τα δόλια για να πουλάνε οι πονηροί και να γεμίζουνε οι τσέπες. Από μπάλα;

Μία από τις ομάδες που παραδοσιακά κοιτάζει μακριά είναι η Ουρουγουάη, η οποία άλλωστε είναι και η πολυνίκης του θεσμού. Η ομάδα του Οσκαρ Ταμπάρες ξεκινά την περιπέτειά της στα γήπεδα της Βραζιλίας με αντίπαλο τον Ισημερινό και του κοπανάει μια ξεγυρισμένη τεσσάρα. Ο Ισημερινός παραδοσιακά τα πηγαίνει άσχημα στο Κόπα Αμέρικα, από το 1997 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει περάσει μόνο μια φορά σε νοκ άουτ φάση, τρέχοντας ρεκόρ 3-3-16, ενώ ταξιδεύει και με έντονη γκρίνια στο εσωτερικό του. Αλλά τετράμπαλο σε πρεμιέρα; Δείχνει τις προθέσεις των Ουρουγουανών αν μη τι άλλο.

Η Βραζιλία διοργανώνει το τουρνουά και χρειάζεται να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί. Υπάρχει μια πολύ καλή φουρνιά παικτών, ο αναγνωρισμένος σαν καλύτερος Βραζιλιάνος προπονητής και η διοργάνωση γίνεται στη χώρα τους. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να κατακτηθεί αυτός ο τίτλος. Ακόμα και χωρίς τον Νεϊμάρ (χάρη έκανε στη σελεσάο λέω εγώ), η Βραζιλία είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της κούπας.

Η Αργεντινή πηγαίνει σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση μπερδεμένη από τον προπονητή της, που δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Η φάπα της πρεμιέρας δεν είναι τυχαία, ο “κοντός” (ένας είναι) έχει ξεχάσει πότε έπαιξε σαν ηγέτης της ομάδας και ο Ντι Μαρία που μόνιμα κάνει καλά τουρνουά με την Εθνική μάλλον δεν θα είναι βασικός. Τα μπινελίκια Μαραντόνα που έγιναν viral δεν είναι τυχαία…Η εποχή Πελεγκρίνι στην Κολομβία πέρασε και ανέλαβε ο έμπειρος Κεϊρόζ. Αναμφισβήτητα υπάρχει ταλέντο να διαχειριστεί και απόλυτα λογικό είναι να υπάρχουν απαιτήσεις και υψηλές βλέψεις. Ο Χάμες πρέπει να δείξει πως είναι καλά γιατί θέλει μεταγραφή. Άλλωστε όταν ήταν να πάρει μεταγραφή ξαναπαιξε μπαλα, τυχαίο; Δεν νομίζω…

Η Παραγουάη βρίσκεται σε μια προβληματική κατάσταση, μετά τις επιτυχίες στην αρχή της δεκαετίας ήρθε μια σταδιακή πτώση. Αν εξαιρέσουμε τον Αλμιρόν που θα ηγηθεί της προσπάθειας, δεν έχει η νέα φουρνιά ταλέντο. Μετά το φιάσκο με τον Κολομβιανό προπονητή Οσόριο, που έλυσε τη συνεργασία του χωρίς να δώσει επίσημο παιχνίδι, ήρθε η συμφωνία με τον Μπερίσο. Η παρουσία του στο ισπανικό ποδόσφαιρο δίνει ασφαλώς προοπτική, αλλά η αλήθεια είναι πως η πορεία των ομάδων του ήταν απογοητευτική. Και από το Βίγκο και από τη Σεβίλλη και από το Μπιλμπάο έφυγε σαν αποτυχημένος!

Υπάρχει ταλέντο στη Χιλή, σημασία έχει να δέσει και να γίνει σύνολο. Η αποτυχία να πάει στο Μουντιάλ της Ρωσίας τής στοίχισε σημαντικά και υπάρχουν υψηλές φιλοδοξίες για τη διοργάνωση.

Από τους επισκέπτες, δε, το Κατάρ προσκλήθηκε και συμμετέχει στη διοργάνωση ώστε να συλλέξει εμπειρίες. Εχει αναλάβει το πρότζεκτ ένας Ισπανός προπονητής με πολύχρονη θητεία στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και προσπαθεί να περάσει τη συγκεκριμένη κουλτούρα στο Κατάρ. Εδειξε το Κατάρ καλά δείγματα.

Οι Ιάπωνες, τέλος, είναι πάντα επικίνδυνοι, όμως το Κόπα Αμέρικα το είδαν σαν μια καλή ευκαιρία να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Το ρόστερ που έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία είναι άπειρο και νεανικό και η λογική λέει πως θα δυσκολευτεί αρκετά, ειδικά στα παιχνίδια με Ουρουγουάη και Χιλή.

email > info@tipsmaker.net