Πέτρα του σκανδάλου …

Το βελγικό ποδόσφαιρο “σείεται” από μεγάλο σκανδάλο με επίκεντρο κύκλωμα που “έστηνε” ματς της πρώτης κατηγορίας για στοιχηματικούς σκοπούς, αλλά συμμετείχε και σε οικονομικές απάτες σε περιπτώσεις μεταγραφών.

Η συντονισμένη αστυνομική δράση (συνολικά 219 αστυνομικοί!) σε επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ) είχε ως αποτέλεσμα σήμερα από το πρωί 57 άτομα να οδηγηθούν στον ανακριτή.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται συγκλίνουν σε “στήσιμο” αγώνων της πρώτης κατηγορίας για την περασμένη σεζόν (2017-18), παράνομες μεταφορές χρημάτων, απόκρυψη προμήθειας σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών, απολαβές παικτών και προπονητών.

Ως “πέτρα του σκανδάλου” με βάση την έρευνα που ξεκίνησε το 2017 εμφανίζεται ένας εκ των κορυφαίων ατζέντηδων του βελγικού ποδοσφαίρου και μάνατζερ των Βέλγων πρώην παικτών του Ολυμπιακού, Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ.

Ο Μοζί Μπαγιάτ θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς εκπροσώπους ποδοσφαιριστών στο Βέλγιο. Ο 44χρονος γεννήθηκε στο Ιράν, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος υγείας. Αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, ενώ η επαγγελματική του ζωή ύστερα μοιράστηκε και στο Βέλγιο.

Ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται κι αυτός στη λίστα, είχε συμμετοχή στις μεταγραφές των Γκόικο Τσίμιροτ και Μάρκο Μιχόγεβιτς στον ΠΑΟΚ.

Ανάμεσα στα άτομα που οδηγήθηκαν γι’ ανάκριση είναι κι ο Ίβαν Λέκο. Ο 40χρονος Κροάτης προπονητής κάθεται στον πάγκο της Μπριζ, ενώ τη σεζόν 2015-16 βρέθηκε στο πλάι του συμπατριώτη του, Ίγκορ Τούντορ, στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ.

Μεταξύ αυτών κι ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Άντερλεχτ, Χέρμαν φον Χόλσμπεεκ (γνωστός από το ενδιαφέρον της ομάδας των Βρυξελλών για τον Όγκνιεν Βράνιες).

Πέρα από τις ατομικές προσαγωγές, “φύλλο και φτερό” έγιναν τα γραφεία εννιά ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Ξεχωρίζουν μερικές από τις κορυφαίες, όπως η Άντερλεχτ, η Σταντάρ, η Μπριζ, η Γκενκ και η Γάνδη.

email > freekick@tipsmaker.net