Σχέσεις ουσίας κι όχι συνουσίας …

Ο Ολυμπιακός, λέει, έχει παραρτήματα. Το λέγανε οι παναθηναϊκοί, οι πρώτοι διδάξαντες. Για όσους θυμούνται η παραρτηματοποίηση άλλων ομάδων, όχι μόνον του ΟΦΗ, είχε πάρει το όνομα «Βαρδινογιαννισμός». Για να μπούμε κατ’ ευθείαν στο θέμα.

Είναι ανάγκη η λογική και πρακτική των ”παραρτημάτων” στο ποδόσφαιρο. Επειδή ωφελεί και την μεγάλη ομάδα και την μικρή. Στους αιώνες, άλλωστε, η μεγάλη ομάδα θα είναι πάντα μεγάλη, δηλαδή θα ακολουθείται από μπούγιο, και η μικρή ό,τι κι αν κάνει θα έχει περιορισμένο κοινό.

Οι Έλληνες, όμως, επειδή είναι λεχρίτες και δικαολογημένα ή αδικαιολόγητα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με υγεία μια σχέση «παραρτηματική» ανάμεσα σε δυο ομάδες διαφορετικού μεγέθους. Κι όταν λέω «οι Έλληνες» βάζω στο λογαριασμό της λεχριτοσύνης και κάποιους προέδρους ΠΑΕ, και δημοσιογράφους, και κάποιον κόσμο οπαδών.

Η Μπάγερν Μονάχου γιατί κυριαρχεί στην Γερμανία και σταθερά πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη; Επειδή έχει και παραρτήματα. Σχέσεις ουσίας κι όχι συνουσίας μ’ άλλες ομάδες. Αν χρειαστεί και με σχεδόν ισότιμες ομάδες της μπουντεσλίγκα. Γιατί να μη βοηθήσει π.χ., όπως έχει βοηθήσει, την Ντορτμουντ, προκειμένου η σε κάποια φάση πιο η υπολογίσιμη αντίπαλος της να διατηρηθεί σε υψηλό βαθμό και το πρωτάθλημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό;

Μούσμουλα είναι όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι σκοτώνει το πρωτάθλημα η ΠΑΕ που αδιαφορεί και για το ήθος και για το αγωνιστικό επίπεδο του.

Το νόημα του δανεισμού παίκτη είναι να πάρει αυτός παιχνίδια σ’ άλλη ομάδα και να μη γυαλίζει με τον κώλο του τον πάγκο της ΠΑΕ, της οποίας αποτελεί περιουσία. Η ΠΑΕ δανείζει και δεν ενοικιάζει τον παίκτη, που δεν χρειάζεται, επιλεκτικά σ’ αυτήν κι όχι σ’ άλλην ομάδα της, Επειδή επιθυμεί την εξέλιξη του παίκτη στην μικρή ομάδα, όχι τόσο να την βοηθήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της μικρής ομάδας που δανείστηκε έγινε τσάτσος. Θα κάθεται να χάνει από την ΠΑΕ που δανείστηκε και θα βαράει τους αντιπάλους της σύμφωνα με τις παραγγελιές.

Η περίπτωση του ταλαντούχου ΑΙγύπτιου Ουάρντα (φώτο). Περίπτωση προς απόλυτη αποφυγή. Ο παίκτης με τη φανέλα του Ατρομήτου αγωνιζόταν εναντίον των αντιπάλων του ΠΑΟΚ, όχι και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει αλλοίωση του πρωταθλήματος. Παίκτης που πληρωνόταν από τον Ατρόμητο εξυπηρετούσε μονάχα τον ΠΑΟΚ. Ναι, στο δανεισμό, όχι στο νεκροταφείο ποδοσφαιριστών, να μη χρησιμοποιούνται στις ομάδες τους, αλλά με κώδικα υγείας, όχι απαράδεκτης συμφωνίας ανάμεσα σε δυο ΠΑΕ.

email > freekick@tipsmaker.net