Stand by…

Ολοένα και πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής του Champions League και το θέμα με τους επαναστάτες που θέλησαν να διασπάσουν τις διοργανώσεις της UEFA δεν έχει ξεκαθαρίσει. Είναι ξεκάθαρα φοβική η στάση η οποία κρατάει η ευρωπαΐκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία. Και θέλει να τιμωρήσει τα κλαμπ που ξεκίνησαν όλο αυτό το πανηγύρι και λίγο έλειψε να τινάξουν τις διοργανώσεις της στον αέρα, αλλά από την άλλη τηρεί στάση αναμονής και προσπαθεί να ρίξει τους τόνους ώστε ακόμα και οι τελευταίοι σύλλογοι που έχουν στο μυαλό σκέψεις απόσχισης και δημιουργίας μίας νέας λίγκας, να της αποβάλουν.

Το μεγάλο πρόβλημα της ΟΥΕΦΑ είναι πως υπέρ της νέας λίγκας παραμένουν μερικά από τα κορυφαία ονόματα όχι μόνο του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Και προφανώς όντως δεν έχει γίνει μόνο για το χρήμα που θα κερδηθεί, αλλά κυρίως γι’ αυτό που οφείλεται. Με τις νέες κανονιστικές διατάξεις για τα κλαμπ που είναι καταχρεωμένα και υπάγονται στην UEFA, εκεί που τίθεται πια σοβαρό ερώτημά, και επιβίωσης είναι στα ισπανικά κλαμπ. Και κυρίως φυσικά στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης που όχι μόνο έχουν δυσθεώρητο ύψος χρέους, το οποίο έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά για να παραμένουν τόσο ανταγωνιστικές όσο επιβάλλουν τα δεκάδες εκατομμύρια οπαδοί και μέλη ανά τον κόσμο, είναι υποχρεωμένες να δαπανούν ετησίως αμύθητα ποσά για να προσελκύσουν τους κάθε φορά κορυφαίους παίκτες στο ποδοσφαιρικό σύμπαν.

Θα μπορούσε κάποιος κακεντρεχής να πει ότι η UEFA άγεται και φέρεται από τα νεόπλουτά κλαμπ που αντιπροσωπεύουν και έξω-ευρωπαϊκές πηγές πλούτου. Είτε αυτοι είναι oi Σεϊχηδες από το Αμπου Ντάμπι της Μάντσεστερ Σίτι, είτε οι πετρελαιάδες του Κατάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως τα νούμερα και τα ποσά έχουν ξεφύγει τόσο, που ακόμη κι αν μπουν στο παιχνίδι ρώσοι παρακρατικοί, Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι, άραβες tycoons η… εξωγήινοι πλανητάρχες, το οικονομικό σκέλος του ποδοσφαίρου έχει ξεφύγει. Και βρίσκεται τόσο εκτός τροχιάς, που έχει συνδράμει στο να αποκολληθεί το παιχνίδι από τον πλακούντα που το έθρεψε στην γέννηση του. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το ποδόσφαιρο είναι παγκοσμίως αγαπητό, κορυφαίο σπορ και παιχνίδι του πλανήτη, πηγη των κερδών για παίκτες – ομοσπονδίες – παράγοντες και όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό από κάθε θέση, ακριβώς επειδή πήρε την ενέργεια του από την αύρα των δισεκατομμυρίων φίλων του στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Δίχως αυτή την αύρα, η UEFA γνωρίζει πολύ καλά πως το ποδόσφαιρο θα αποτελέσει ένα προϊόν για λίγους και αυτό μεσομακροπρόθεσμα θα είναι η καταστροφή του.

email > info@tipsmaker.net