European Super League …

Ο ιός Covid-19 δεν έπληξε ανεπανόρθωτα μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την οικονομία του πλανήτη και, βεβαίως, αυτή του (μεγάλου) μικρόκοσμου του ποδοσφαίρου.

Τρεις είναι οι λόγοι που ο Φλορεντίνο Πέρεθ και η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς και άλλοι έντεκα ισχυρότατοι σύλλογοι, προχώρησαν στην κήρυξη ανοιχτού πολέμου στη UEFA και τις Λίγκες, απειλώντας την σταθερότητα του ποδοσφαίρου, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο (ζημίες από τον κορονοϊό, τα μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με το Champions League και η αρνητική στάση της UEFA) με κοινό στοιχείο, βεβαίως, το χρήμα.

Οι δώδεκα ιδρυτικοί σύλλογοι της European Super League (Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Τοτεναμ και Τσέλσι), μόνο για το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας, είχαν απώλειες της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται σε αυτά οι ζημίες της Λίβερπουλ, αφού ο αγγλικός σύλλογος δεν τις έχει ανακοινώσει.

Χωρίς φιλάθλους στα γήπεδα, χωρίς όλα τα παρελκόμενα της παρουσίας τους, με «μοναδικά» έσοδα τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, με το ύψος των τελευταίων να έχουν πέσει και αυτές λόγω της απουσίας του κόσμου οι σύλλογοι ψάχνουν εναγωνίως τρόπο να ρεφάρουν (σταδιακά) αυτή την τεράστια χασούρα και, βάσει του πλάνου της European Super League, τα ετήσια έσοδά τους από την συμμετοχή τους σε αυτή την κλειστή Λίγκα μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσια, σε σχέση με το Champions League.

Η διοργανώτρια αρχή της ESL υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει, με την στήριξη του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος JP Morgan, χρηματοδότηση ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για να το μοιράσει μεταξύ των συμμετεχόντων, με την μερίδα του λέοντος να αναλογεί στους δώδεκα ιδρυτικούς συλλόγους και τους τρεις που θα προστεθούν στην ιδρυτική ομάδα.

Υπολογίζεται ότι κάθε σύλλογος θα βγάζει τον χρόνο, απλώς με την συμμετοχή του στη φάση ομίλων, ένα ποσό που θα αγγίζει τα 180 εκατομμύρια ευρώ και θα ξεπερνάει τα 200, σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες νικήτριες του Champions League έφτασαν σε συνολικά έσοδα που αγγίζουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Με λίγα λόγια, δηλαδή, η συμμετοχή και μόνο στη ESL θα αποφέρει περισσότερα χρήματα σε μια ομάδα, σε σχέση με μια πρωταθλήτρια του CL.

Πέραν αυτών των εσόδων, όμως, τα 12+3 ιδρυτικά μέλη θα μοιραστούν, με την υπογραφή της συμφωνίας, άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (μάξιμουμ περί τα 350 εκατομμύρια ανά σύλλογο), τα οποία υποχρεούται να χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες και, βεβαίως, για να περιορίσει την ζημία από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η νέα, κλειστή διοργάνωση, βεβαίως, έχει ως βασικούς ευνοούμενους τους 15 ιδρυτικούς συλλόγους και όχι τους πέντε που θα προστίθενται κάθε χρόνο, ώστε να διαμορφώνεται η φάση των δύο ομίλων, με δέκα ομάδες έκαστη.

Βάσει του πλάνου, λοιπόν, οι πέντε συμπληρωματικές» ομάδες δεν θα έχουν λόγο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται, θα εξαιρούνται από ένα 15% των εμπορικών εισόδων της νέας διοργάνωσης, αλλά και από το 50% του συνολικού κεφαλαίου, το οποίο ετησίως υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ!

Με λίγα λόγια, μεταξύ των 12+3 ιδρυτικών μελών, μόνο οι έξι (δεν έχουν διαρρεύσει ποιοι) θα εισπράξουν το μάξιμουμ των 350 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Στην ανακοίνωσή της για την European Super League, η συνήθως τυπική UEFA χρησιμοποιεί την έκφραση «enough is enough». Φτάνει, δηλαδή. Και αυτό έχει να κάνει με τις συνεχείς υποχωρήσεις που κάνει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία στα «θέλω» των ισχυρότερων ομάδων από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η UEFA δέχθηκε και την αύξηση των αγώνων, ώστε να αποκομίσουν οι ομάδες και άλλα έσοδα, αλλά προφανώς αυτά δεν κρίθηκαν αρκετά, αφού η πανδημία του κορονοϊού έφερε πολύ μεγάλες απώλειες, τις οποίες βεβαίως η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν έχει την διάθεση (και προφανώς την δυνατότητα) να καλύψει.

Την ίδια ώρα, η FIFA έβγαλε ανακοίνωση light και ζήτησε «συνεργασία και διάλογο για το καλό και την αλληλεγγύη του ποδοσφαίρου». Ο λόγος αυτής της στάσης; Η συναίνεση των συλλόγων για την δημιουργία του διευρυμένου, πολύ φιλόδοξου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το μεγάλο όνειρο του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το Champions League και το Europa League, δηλαδή, χάνουν πολλή από την λάμψη (και τα έσοδα) χωρίς τις δώδεκα ιδρυτικές ομάδες του European Super League. Αυτές οι ομάδες, από την άλλη, δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς να συμμετέχουν στα εγχώρια πρωταθλήματα, με βάση την απειλή των Λιγκών.

Η FIFA, τέλος, δεν μπορεί να διανοηθεί Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς την συμμετοχή παικτών από τις μεγάλες ομάδες, αφού αυτοί είναι οι «κράχτες» σε αυτές τις διοργανώσεις, κάτι που ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

email > freekick@tipsmaker.net