Φτωχή συγγενής …

Την Εσπανιόλ δε μπορεί να την πει κανείς και «μεγάλη» ισπανική ομάδα. Συνήθως τη βλέπαμε να τερματίζει κάπου στη μέση της βαθμολογίας, ενώ αραιές ήταν και οι παρουσίες της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Κι όμως, οι Καταλανοί αποτελούσαν μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Βαλένθια τις μοναδικές ομάδες που μετείχαν στην Πριμέρα Ντιβισιόν συνεχώς εντός 21ου αιώνα.

Αυτό σταμάτησε μετά την ήττα με 1-0 από τη Μπάρτσα. Η Εσπανιόλ έμεινε στο -11 από την σωτηρία έχοντας τρία ακόμα ματς μπροστά της, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί και μαθηματικά για πρώτη φορά μετά από το 1993. Τότε, κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στα σαλόνια, στα οποία βρισκόταν ανελλιπώς από το 1994 μέχρι και φέτος.

Επί 26 σεζόν, η… φτωχή συγγενής των «μπλαουγκράνα» αποτελούσε μόνιμη κάτοικο της Πριμέρα. Το καλύτερό της πλασάρισμα ήταν αυτό του 2005, όταν κατέκτησε την 5η θέση, ενώ πήρε και δύο Κύπελλα Ισπανίας (2000 & 2006). Το 2007, έφτασε μία ανάσα από τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, όμως η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ηττήθηκε από την Σεβίλλη στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Την σεζόν 2018/19, κατάφερε να ξαναβγεί στην Ευρώπη τερματίζοντας 7η. Εφτασε μέχρι τους «32» του φετινού Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Γουλβς, όμως στο μεταξύ αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στο πρωτάθλημα. Εντέλει, επήλθε το μοιραίo με τον υποβιβασμό, με τον μεγαλομέτοχος και πρόεδρο, Τσεν Γιανσένγκ, να απολογείται δημόσια και να υπόσχεται στους οπαδούς του συλλόγου πως θα πέσει σκληρή δουλειά για να επιστρέψει άμεσα η ομάδα εκεί που ανήκει.

Πώς να μη φτάσει μέχρι εδώ η Εσπανιόλ όμως, όταν έχει αλλάξει ένα κάρο προπονητές μέσα σε έναν χρόνο; Έφυγε για τη Μπέτις ο Ρούμπι, τον αντικατέστησε ο Νταβίντ Γκαγιέγκο και μετά ήρθε ο Πάμπλο Ματσίν. Ακολούθησε ο Αμπελάρδο και πρόσφατα έκατσε στον πάγκο ο Ρουφέτε. Έτσι δουλειά δε γίνεται, σοβαρή τουλάχιστον…

Υ.Γ.: Έπονται ακόμα δύο να ακολουθήσουν στον κατήφορο, με Λεγανές και Μαγιόρκα να είναι οι επικρατέστερες…

email > info@tipsmaker.net