Στη μάχη της πρωτιάς …

Αυτο το Νations League αρχικά δεν το χώνεψα. Την αλήθεια θα την πω. Το βρήκα άνευρο, άσχετο με αυτά που ισχυρίζονταν οι επιτελείς της ΟΥΕΦΑ ότι θα κάνει, αλλά και κάργα επιβαρυντικό για τους παίκτες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω πως ήταν τελικά μια ευφυής αλλαγή. Ενας τρόπος να τελειώνει η φάμπρικα με τα άχρηστα φιλικά που δεν έχουν τον παραμικρό λόγω ύπαρξης πέραν κάποιας προετοιμασίας και δοκιμών για ομοσπονδιακούς που ετοιμάζουν ομάδες για συγκεκριμένα ραντεβού, αγωνιστικά ή όχι.

Επαιζε φιλικά καθε εθνική ομάδα για προετοιμασία ενόψει επίσημων τουρνουα. Χανόταν χρόνος για φιλικά, για τεστ προετοιμασίας. Για το τίποτα. Αυτό αποφεύγεται πλέον με το Nations League το οποίο μπορεί κανείς να το σνομπάρει και να χρησιμοποιεί τα ματς για να δοκιμάζει παίκτες και σχήματα. Η μπορεί να παίζει για τη διάκριση και για να παλέψει να πάρει εναλλακτικά ένα εισιτήριο σε μεγάλη διοργάνωση! Η και σε ένα υβριδικό σχήμα και με τα δύο. Και διάκριση και δοκιμές.

Παίρνεις εισιτήριο για το Euro από το Nations League. Και ταυτόχρονα αναπληρώνει και τα φιλικά. Με τεστ προετοιμασίας άψογα, καλά δομημένα, σαν να παίζει κανείς επίσημο. Η παίζει όντως επίσημο έστω.

Η Ελλάδα πήγε μετρια στο πρώτο Nations League και ξεκινάει την περιπέτεια του 2ου Nαtions League με αντίπαλο τη Σλοβενία εκτός έδρας ένα ματς που μάλλον κρίνει πολλά στη μάχη της πρωτιάς. Ποια Μολδαβία και Κόσοβο, δηλαδή; Μεταξύ των δύο θα κριθεί η άνοδος και αυτό ο Φαν ντ Σιπ το ξέρει καλά. Και θα δεις μια πολύ καλά διαβασμένη εθνική ομάδα, καλά οργανωμένη στην άμυνα. Αν θα τα καταφέρει; Αγνωστο. Αλλά νοικοκυρεμένο σύνολο, ναι, θα δεις.

Τα ωραία ματς, τα σπουδαία, πάντως, δεν είναι στη League C της εθνικής μας. Ούτε καν στη Β που έχει κάποια ενδιαφέροντα ματσάκια, όχι όμως το μεγάλο παιχνίδι. Αυτό, θα το βρεις μόνο στη League A με κορωνίδα του “εθνοπαραθύρου” να είναι η ματσάρα Γερμανία-Ισπανία. Αλλοτε πιθανός τελικός Euro ή και Μουντιάλ!

Εχει κι άλλα ωραία το Nations League, βρίσκεις ενδιαφέρον σε ματς και σε εποχές καθαρό στράφι, χασούρα για το διεθνές ποδόσφαιρο Και αυτό, ειδικά σε περίεργες εποχές πανδημίας, είναι σημαντικό. Μόνο αυτό να το θυμάστε κι αν ποντάρετε σε οποιοδήποτε ματς. Δεν έχουμε αυτή τη φορά κόσμο να επηρεάζει το οποιοδήποτε παιχνίδι. Σε αχανή στάδια άδεια σαν κεφάλι σπανού θα παίξουν όλοι.

email > info@tipsmaker.net