Επί πινακίου φακής …

Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες από όταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου φιγουράριζε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Ο εικοσάχρονος διεθνής μεσοεπιθετικός. Διεθνής από τις συμμετοχές του με την εθνική ομάδα Under 19 του Γιάννη Γκούμα. Ο Εμμανουηλίδης είναι πρώην πλέον ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους για να δούμε ποσό της πλάκας ποδόσφαιρο έχουμε στην Ελλάδα.

Ο Εμμανουηλίδης αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα project των τμημάτων υποδομής του τριφυλλιού.  Διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες, εξελίξιμος, καλός τεχνίτης, με πολύ καλό σωματότυπό, αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο και όχι πιτσιρικάς της γένια σου με καφέδες, φραπέδες, γκομενίτσες κι άλλα τέτοια γλαφυρά. Μολαταύτα δόθηκε δανεικός στον Πανιώνιο και δεν πήρε ευκαιρίες ούτε σε αυτόν τον Παναθηναϊκό στον οποίο έχουν πάρει περιοχής από τον Μολό και τον Αντονίτο, μέχρι τον Mπεκ και τον Αγιούμπ. Και από τον Νάγκι και τον Ζαχίντ, μέχρι τον Περέα και τον Σιφναίο.

Στον Πανιώνιο ο Εμμανουηλίδης έγραψε 19 συμμετοχές (οι 11 από αυτές ως βασικός) και πέτυχε και 4 γκολ. Και αυτά σε μια χρονιά ξεφτιλισμένη, μια χρονιά στην οποία γονάτισαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως, λόγω του ξεκίνα σταμάτα στα παιχνίδια ελέω πανδημίας. Και πες στον Παναθηναϊκό ο Εμμανουηλίδης, όχι επειδή θα συγκαλά τους κάποιοι στο τριφύλλι. Αλλά επειδή διαλύθηκε ο Πανιώνιος προφανώς. Γιατί αλλιώς ακόμη στη νέα Σμύρνη θα ήτανε ο εικοσάχρονος. Όπως και να έχει για να μη μιλάμε με αν, ο Εμμανουηλίδης γύρισε. Και έπαιξε εφτά παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό φέτος. Δύο από αυτά ως βασικός και έβαλε και ένα γκολ. Και θυμίζω αυτά όλα σε μια χρονιά στην οποία ο Παναθηναϊκός ήδη έχει αλλάξει προπονητή. Και πλέον οι αναπληρωματικοί και οι ξεχασμένοι παίρνουν ρόλο. Και παίζουν παίκτες οι οποίοι όχι απλά δεν υπολογίζονταν, αλλά τους είχαν βάλει όπως λέγαμε παλιά να προπονούνται με τις μπουλντόζες. Και σε αυτή την πραγματικότητα ο Εμμανουηλίδης, ένας άρρωστος Παναθηναϊκός, ένας διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες, ένας απόλυτα εξελίξιμος ποδοσφαιριστής δεν χώραγε. Και δόθηκε δανεικός στη Φορτούνα Σίταρντ. Την ομάδα στην οποία ιδιοκτήτης είναι ο τούρκος Ατσούν που έχει και τα Σουρβάιβορ.

Θέλω να σου πω το εξής αστείο. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Μπουζούκη. Του Χατζηγιοβάνη. Του 19χρόνου μπακ Καραγιάννη και του 18χρονου γκολκίπερ Χατζηγιαννάκη. Η των άλλων πιτσιρικάδων μέσων, Σερπέζη και Αλεξανδρόπουλου και Αθανασακόπουλου που ήδη έχουν κάνει 2-3 εμφανίσεις. Και έδειξαν ΚΑΙ θέλουν ΚΑΙ μπορούν. Βάλε τον εαυτό σου ακόμα και στη θέση του Ιωαννίδη και του Καμπετσή. Αν και ο δεύτερος ήδη έχει βρεθεί στην ίδια θέση με τον Εμμανουηλίδη, άσχετα αν είχε διαφορετική κατάληξη η υπόθεση τους. Και πες μου εσύ τώρα. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι επέλεξαν να έρθουν ή να παραμείνουν στον Παναθηναϊκό για ένα μοναδικό λόγο. Γιατί τους εξασφάλιζε άριστες συνθήκες εργασίας και απεριόριστες προοπτικές εξέλιξης. Και βλέπουν την ομάδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που θα έπρεπε να στηρίζεται 100% στους πιτσιρικάδες (και στο φινάλε αυτοί έχουν τραβήξει το …κάρο από την λάσπη τα τελευταία χρόνια), όχι απλά να παίρνει λάθος αποφάσεις, αλλά να ξεπλένει τους νεαρούς στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί και να τους πετάει ή να τους ξεπουλάει επί πινακίου φακής.

Ο επόμενος Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Μπουζούκης, Ιωαννίδης, πόσο εύκολα άραγε θα αφήσει την προοπτική του εξωτερικού για να έρθει η να παραμείνει σε έναν Παναθηναϊκό που μπορεί να τον στείλει στο ξεκάρφωτο να κάνει αχρείαστο αγροτικό στις Ρουμανίες τις μικρές Ολλανδίες. Τα Βέλγια και τις Ελβετίες ή Αυστρίες. Τις Νέες Σμυρνες ή τα Ηράκλεια και τους Βόλους. Πόσο εύκολα;

email > info@tipsmaker.net