Η μπότα της αλητείας …

Στα πρωτοσέλιδα του αγγλικού Τύπου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει μπει το βουλγαρικό ποδόσφαιρο, δυστυχώς για τους Βαλκανίους για όλους τους λάθος λόγους! Είναι μάλιστα εντελώς απίθανο κι εντυπωσιακό το πως μία χώρα που κατάφερε να βγάλει σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο πρόσφατο μόλις παρελθόν, σήμερα να έχει πέσει τόσο χαμηλά.

Εδώ και μια δεκαετία δεν έχει καν εμφανίσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παίκτες όπως ο Μπερμπάτοφ (Τότεναμ, Μ. Γιουναϊτεντ κ.λπ), ο Στίλιαν Πετρόφ (Σέλτικ, Άστον Βίλα κ.λπ), ο Μάρτιν Πετρόφ που αγωνίστηκε στη Μ. Σίτι όπως και ο Βαλερί Μποζίνοφ που ακολούθως πήγε στη Γιουβέντους. Σήμερα, το χειρότερο, δεν υπάρχουν υποσχόμενα ταλέντα στο βουλγάρικο ποδόσφαιρο που ασφυκτιά κάτω από την. μπότα της αλητείας της εξέδρας, συν τοις άλλοις!

Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία να είναι ο Κίριλ Ντεσπότοφ τον οποίο απέκτησε πέρσι η Κάλιαρι έναντι 4. εκ. ευρώ και αφού έπαιξε όλα κι όλα τέσσερα παιχνίδια φέτος τον παραχώρησε δανεικό στην αυστριακή Στουρμ Γκρατς γαι να πάρει ματς και να βρει το δρόμο του.

Και μιλώντας για Βουλγαρία μιλάμε για μια χώρα που μπορεί να καυχιέται ότι έδωσε στο ευρωπαικό φουτμπόλ μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες, όπως ο Στόιτσκοφ, ο Ασπαρούχοφ, ο Μπερμπάτοφ, ο Εμίλ Κονσταντίνοφ, ακόμα και οι δικοί μας Κόλεφ και Μπόνεφαλλά και άλλοι. Σήμερα αυτή η σχολή, έχει πάθει καθίζηση! Το ίδιο και οι ομάδες της!

Τα μεγάλα κλαμπ της Βουλγαρίας πλέον ανήκουν σε πλούσιους ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων με σκοτεινό παρελθόν και το χειρότερο απ’ όλα χωρίς εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Δεν έχουν τη γνώση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ξανά σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ίσως δεν τους ενδιαφέρει καν.

Η ποιότητα του ντόπιου πρωταθλήματος έχει πέσει πολύ και οι μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας που προσφέρονται στους φιλάθλους προέρχεται συνήθως από μερικούς καλούς ξένους ποδοσφαιριστές. Μαζί με την ευχέρεια πια, ακολούθως της σοβιετικής εποχής των τεχνολογικών ελλείψεων, που έχουν οι Βούλγαροι να παρακολουθούν κάθε Σαββατοκύριακο αγώνες άλλων χωρών, υψηλού επιπέδου μπάλα από τα ξένα πρωταθλήματα, παράγοντες που έχουν επιφέρει μεγάλη μείωση στις εξέδρες.

Όλα αυτά, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα όσα ξεφτιλίστικα και ντροπιαστικά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στο Βουλγαρία-Αγγλία; Έχουν ασφαλώς! Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το λόγο που η βία τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε και έχουν διώξει τη συντριπτική πλειοψηφία από τη γήπεδα. Αφού όπως και σε άλλες χώρες τα οικονομικά προβλήματα έχουν γεμίσει θυμό τη νεολαία, με αποτέλεσμα αρκετοί που δεν έχουν ούτε την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη γνώση δυσκολεύονται να αντιληφθούν ορισμένες ανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα και η ανεκτικότητα!

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την τιμωρία της Βουλγαρίας από την ΟΥΕΦΑ, όπως δεν λύθηκε το πρόβλημα της βίας στην Αλβανία ή τη Σερβία μετά τις καμπάνες για τα επεισόδια προ ετών με τα ντρόουν να πετάνε σημαίες πάνω από το γήπεδο. Παρόμοιας φύσης προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες, της Ελλάδας ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ! Και αυτά ΔΕΝ λύνονται με VAR και απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών. Και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν οι Βούλγαροι, Ελληνες, ευρωπαίοι εντέλει ιθύνοντες, τόσο το καλύτερο…

email > info@tipsmaker.net