Στο γενικότερο κάδρο …

Έχεις ένα σπίτι. Δεν εξετάζουμε αν είσαι το αφεντικό σε αυτό ή αν σε έχει τρελάνει στη φάπα η κυρά σου. Δεν μας ενδιαφέρει αν είσαι το αφεντικό ή αν σε έχουν γραμμένο στα πιο παλιά παπούτσια τους οι γιοι σου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα. Είσαι το μέλος μιας οικογένειας. Και ασχέτως των σχέσεών σας, εσού και των άλλων μελών του σπιτιού, παραμένεις εκεί, τρως εκεί, πίνεις εκεί. Είναι το σπίτι ΣΟΥ. Δεν μπορεί, δεν νοείται να ξευτυλίζεις το σπίτι σου και την υπόλοιπη οικογένειά σου. ΧΩΡΙΣ σοβαρό λόγο. Είναι τρελό και ανεπίτρεπτο, είναι εκτός κάθε λογικής. Πρέπει να σου γίνει επιτέλους κατανοητό πως όταν πετάς λάσπη (για να μην πω τιποτε πιο χοντρό) στο κρεβάτι και το τραπέζι, γεμίζεις λάσπη το ΔΙΚΟ ΣΟΥ κρεβάτι και τραπέζι, όχι του γείτονα. Θα πρέπει να είσαι ο τέρμα φελός, ο άθλιος βλάκας να μην καταλαβαινεις τη ζημιά που κάνεις στο ίδιο το σπιτικό σου, απλά και μόνο βγαίνοντας στο μπαλκόνι να φωνάξεις “η γυναίκα μου είναι βρωμιάρα” ή ότι “ο γιός μου είναι τεμπελόσκυλο”.

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει συνήθειο τα τελευταία χρόνια το να προσπαθεί να πλήξει ηθικά και εξωγηπεδικά τον ΠΑΟΚ. Ούτε τον Παναθηναϊκό ούτε την ΑΕΚ τόσο πολύ πλέον. Τον ΠΑΟΚ και τον Σαββίδη. Με τον Μελισσανίδη έχει περάσει η σχέση τους 45 κύματα και με τον Αλαφούζο άλλα τόσα. Αλλά με τον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν τα μαχαίρια είναι έξω από τα θηκάρια τους σε μόνιμη βάση. Και με την Ξάνθη και με την πολυϊδιοκτησία και με κάθε περίσταση που παρουσιάζεται και μπορεί να βάλλει κατά του δικεφάλου. Και όχι όταν έχει σίγουρα δίκαιο. Ασχετό αυτό. Ακόμα κι όταν είναι πιασάρικη παπαριά και σίγουρα δεν μπορεί αν είναι αληθινή, δεν πειράζει. Αρκεί να δημιουργεί εντυπώσεις κατά του αντίπαλού του. Και αυτός σήμερα είναι ο ΠΑΟΚ. Αν αυριο είναι η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός, θα αλλάξει απλά ο στόχος. Ο τρόπος, προφανώς δεν αλλάζει. Οση ζημιά κι αν κάνει.

Και ζημιά, τις περισσότερες φορές, δεν κάνει στον αντίπαλο. Οσο στο ποδόσφαιρο το ίδιο. Υπέρτατη η ξεφτίλα να ακούγεται διαρκώς το ποδόσφαιρο της Ελλάδας για όλους τους λάθος λόγους. Μία το κουμπούρι του Ιβάν, μία το σκάνδαλο του Βαγγέλη και οι κατηγορίες για στημένα ή για το παπόρι από την Περσία, μία η εμπλοκή του Τίγρη με λαθραία καύσιμα ή του Γιάννη Αλαφουζου με μόλυνση ωκεανών. Και ούτω καθεξής. Ολοι έχουν αντιμετωπίσει 1-2 ράμματα και το έχουν ξεπεράσει ή όχι. Αλλά όταν αυτό που συμβαίνει ακούγετια εκτός συνόρων, ουδείς μένει ο “ο πρόεδρος της τάδε ομάδας” αλλά στο γενικότερο κάδρο “ο πρόεδρος της τάδε ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος”. Και αρχίζουν οι συνδέσεις: “Στην Ελλάδα, θυμίζουμε, ο άλλος πρόεδρος είναι λαθρέμπορας ο άλλος πρεζέμποραας, ο άλλος κουμπουροφόρος, ο άλλος διαπλεκόμενος, ο άλλος φονιάς, ο άλλος απατεώνας κλπ κλπ”. Και η μπάλα παίρνει όλον τον κόσμο, όλο το χώρο.

Δεν είναι έξυπνο αυτό που κάνει ο Ολυμπιακός. Αυτά γίνονται viral πλέον. Και διασύρουν το προϊόν στο οποίο ο ίδιος πρωταγωνιστεί, όχι ο ΠΑΟΚ ή Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Και ο Ολυμπιακός σε λίγα χρόνια με αυτή την τακτική, δεν θα είναι “ο νταμπλούχος Ελλάδας”. Θα είναι “ο νταμπλούχος ενός αξιοθρήνητου ποδοσφαίρου στημένων κι εγκληματιών”.

email > info@tipsmaker.net