Μέχρι νεωτέρας …

Ίσως να φαντάζει ανούσιο να γίνεται συζήτηση για ποδόσφαιρο όταν χάνονται καθημερινά χιλιάδες ζωές λόγω κορωνοϊού, ωστόσο την εποχή που παίζονται δισεκατομμύρια ευρώ στον χώρο του αθλήματος, είναι λογικό να υπάρχουν μαραθώνιες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και (τηλε)διασκέψεις.

Ιού επιτρέποντος

Στην τελευταία εξ αυτών, την Τετάρτη, η ΟΥΕΦΑ τα είπε με τις 55 Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες που απαρτίζουν τα μέλη της, δίνοντάς τους το περιθώριο να ολοκληρώσουν τις εγχώριες διοργανώσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Για να διευκολύνει την υλοποίηση αυτού του πλάνου, ο πρόεδρος, Αλεξάντερ Τσέφεριν, προχώρησε στη ματαίωση των διεθνών φιλικών ματς που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου. Τα δε πλέι οφ του Nations League, που θα διεξάγονταν κανονικά πριν από λίγες ημέρες, ενδέχεται να γίνουν αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως μέσω αυτών των αγώνων, θα προκύψουν οι τέσσερις τελευταίες ομάδες του Euro, το οποίο έχει ήδη μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021.

Σε ό,τι αφορά Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, η ΟΥΕΦΑ επιθυμεί, ιού επιτρέποντος, να ολοκληρωθούν αμφότερα τον Αύγουστο, με όλα τα ματς να γίνονται δίχως την παρουσία θεατών. Σίγουρα… ξενέρωτο, αλλά όποια ομάδα κατακτήσει τον τίτλο δεν προβλέπεται να χαλαστεί ιδιαίτερα. Η νέα σεζόν θα αρχίσει με σαφώς μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στο να μεταθέσει αορίστως τις προθεσμίες για τη δήλωση συλλόγων αλλά και παικτών.

Αγγλικό σύστημα διεξαγωγής

Ασφαλώς υπάρχει και το θέμα των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Πολλά ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου, όμως εάν τότε τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα υπάρξει μπέρδεμα. Γι’ αυτό η ΦΙΦΑ σκοπεύει να παρατείνει την ισχύ τους, με τη FIFPro να τονίζει πως αυτό θα πρέπει να ισχύσει για τα συμβόλαια όλων των ποδοσφαιριστών και όχι μόνο γι’ αυτούς που επιθυμεί ο κάθε σύλλογος. Επιπλέον, η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών αντιτέθηκε στην πιθανότητα να υιοθετήσουν περισσότερες χώρες το… αγγλικό σύστημα διεξαγωγής με φουλ δράση εν μέσω Χριστουγέννων. Κυριότερο παράδειγμα που αναφέρθηκε, αυτό των παικτών που κατάγονται από χώρες εκτός Ευρώπης και που θα… ξεχάσουν τις πατρίδες τους λόγω του φόρτου εργασίας!

Η La Liga στέλνει στις ομάδες ένα πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρά για να επιστρέψουν στο γήπεδο, την ώρα που το πρωτάθλημα έχει διακοπεί από τα μέσα Μαρτίου λόγω κορωνοιού. Πρόκειτο για ένα πλάνο που απαρτίζεται από 19 σελίδες και το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

Ατομικά και σε γκρπουπ

Το πρώτο αναφέρει πως η προπόνηση στο γήπεδο πρέπει να γίνεται ατομικά. Εν συνεχεία, εφόσον αυτό είναι ασφαλές και δεν έχουν προκύψουν νέα κρούσματα, προπόνηση σε γκρουπ οκτώ ατόμων και αρκετά αργότερα προπόνηση όλοι μαζί με μπάλα.

Στο πρωτοκόλλο επισημαίνεται ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές, τα προπονητικά επιτελεία, το προσωπικό, αλλά και οι οικογένειες αυτών, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό. Αυτά τα τεστ θα πρέπει να γίνουν 72 ώρες προτού οι παίκτες και οι προπονητές γυρίσουν στο γήπεδο, ενώ θα πρέπει να διεξαχθούν προπονήσεις 15 ημερών προτού ξεκινήσουν εκ νέου τα παιχνίδια.

Επίσης, οι ομάδες θα πρέπει να είναι απομονωμένες είτε στο προπονητικό κέντρο είτε σε ξενοδοχείο και πρόσβαση θα υπάρχει μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Τις επόμενες μέρες το 19σέλιδο πλάνο θα είναι απολύτως έτοιμο για να δοθεί και τυπικά στους συλλόγους, που περιμένουν να δουν πότε θα υπάρξει σέντρα.

email > info@tipsmaker.net