Να καλύψουν την ζημιά…

Πως το έλεγε ο γίγας Μακρόπουλος; “Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” δεν έλεγε; Ε, αυτό το ελληνικό λαικό τργούδι για τόνους λουλούδια στις πίστες της παραλίας, αντικατοπτρίζει στο μέγιστο την υπάρχουσα κατάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ασε που η έκφραση “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” ίσως και να είναι πολύ μικρή για να αποτυπώσει την ζοφερή αυτή εικόνα που δημιούργησε ο κορωνοϊός τους τελευταίους μήνες!

Περισσότερο από 40% αναμένεται να είναι η ζημιά για τους μεγάλους συλλόγους παγκοσμίως. Και δεν το λέει ο φούφουτος ή ένας ξερόλας παραγοντίσκος. Οχι. Το λέει η ίδια η μητέρα των ευρωπαϊκών τραπεζών, η γερμανική Deutsche Bank. Φυσικά όσο πιο μεγάλος είναι ο Σύλλογος για τον οποίο θα γίνει σε κάθε περίπτωση ο σχετικός υπολογισμός, τόσο θα εμφανίζεται μεγαλύτερη ζημιά που στο τέλος θα καταγράψει!

Eιδικά οι Γαλλικές, Ισπανικές και Σουηδικές ομάδες αναμένεται να πληρώσουν το μάρμαρο στο έπακρον, ενώ προφανώς και οι Αγγλικές, Ιταλικές που κουβαλούν τεράστια συμβόλαια τηλεοπτικά και πολύμηνη διακοπή, δεν πάνε πίσω!

Για παράδειγμα η Γερμανία μίλησε σε σχετική έκθεση της Deutsche Bank για την μεγάλη ζημιά της φετινής σεζόν. Οι δε νέες απώλειες που σίγουρα θα συνεχιστούν μιλάνε για συνολική ζημιά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι κλειστές πόρτες, η απώλεια των εσόδων από θεατές, διαφημίσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα μεταφράζονται σε λιγότερα εμπορικά έσοδα. Άρα το καλοκαίρι που έρχεται από οικονομικής άποψης θα είναι πάρα πολύ σκληρό.

Και δυστυχώς οι μεγάλοι σύλλογοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το σπασμένο μάρμαρο. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είχαν την ατυχία να βρίσκονται σε ισπανικό έδαφος και να βλέπουν θολό το επόμενο τοπίο ενώ Γιουβέντους, Μίλαν Ιντερ και άλλες ιταλικές ομάδες, δυστυχώς θα ακολουθήσουν την ίδια μοίρα. Τουλάχιστον 2,5 δισ. θα στοιχίσει στους ευρωπαϊκούς συλλόγους η κατάσταση αυτή!

Όσον αφορά στα δικά μας, στην τραγελαφική Ελληνική πραγματικότητα; Τα πράγματα μάλλον θα θυμίζουν εν πολλοίς την εποχή του 2010 ου μην και χειρότερα! Η ελληνική ζημιά στις μεγάλες ομάδες σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς αναμένεται να ξεπερνά τα 4 εκατ, ευρώ. Τη στιγμή που τα περισσότερα μπάτζετ ΔΕΝ φτάνουν αυτό το ποσό, τουλάχιστον αναφορικά με ομάδες που δεν έχουν πρωταγωνιστικούς στόχους (δηλαδή το 80% της λίγκας)!

email > info@tipsmaker.net