Covid-19…θέμα των ημερών!

Ας μείνουμε στο θέμα των ημερών, στην πανδημία του κορωναϊού. Αλλωστε μπάλα δεν παιζει και δεν ξέρουμε αν, πότε, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα ξαναπαιχτεί.

Σε όλες τις δύσκολες εποχές του παρελθόντος η ελληνική κοινωνία κατάφερνε πάντα να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και οι κυβερνήσεις ήταν που απογοήτευαν. Το κράτος ήταν αυτό που αποδεικνυόταν προβληματικό και λίγο. Και πάντα το μέτρο σύγκρισης το υψηλοτερο δυνατόν. Οι Σκανδιναβικές χώρες. Λες και μπορέσαμε ποτέ να συγκριθούμε με αυτές.

Αλλά αυτές τις μέρες, τον σκοτεινό καιρό της πανδημίας, τι να γίνεται στη Σκανδιναβία, έστω στις τρεις χώρες τις οποίες έχουμε τοποθετήσει σε μία προθήκη σαν “θεούς” των υποδομών και του κράτους δικαίου και της παιδείας.

Στη Νορβηγία τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Επιστρέφοντας από τις χειμερινές διακοπές όταν και πολλοί είχαν ταξιδέψει σε Αυστρία και Ιταλία, βρέθηκαν γύρω στα 1.000 κρούσματα τη χώρα. Παρόλα αυτά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο από την κυβέρνηση.  Τα σχολεία που έκλεισαν πριν λίγες ημέρες και γενικώς κάθε δομή, έκλεισαν επειδή γονείς, δάσκαλοι και όσοι εμπλέκονταν το συζήτησαν μεταξύ τους διαδικτυακά και συμφώνησαν να το κάνουν. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως με 1.370 κρούσματα και 3 θανάτους, έχει τεθεί υπό κάποιον έλεγχο το πράγμα. Δεν έχει κλείσει κάτι, πάντως, από φόβο ή αγωνία! Οχι! Ούτε καν οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης. Αλλά ο κόσμος περιόρισε στο απόλυτα αναγκαίο τις μετακινήσεις του. Στην ουσία οι Νορβηγοί ως πολίτες επέδειξαν μεγαλύτερο ζήλο από την ίδια τους την κυβέρνηση!

Στη Φινλανδία της σέξυ πρωθυπουρού Σάννα Μάριν τα κρούσματα έχουν πλησιάσει τα 300 και κανένα από αυτά δεν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο. Η επίσημη στάση της κυβέρνησης είναι ψύχραιμη, χωρις έξτρα μέτρα πέρα των αναγκαίων και η Μάριν αποκέντρωσε τη λήψη αποφάσεων, αυτές επαφίενται στην ευχέρεια των τοπικών αρχών (δημάρχων, διευθυντών σχολείων και μάνατζερ σε εταιρείες και επιχειρήσεις)! Μιλάμε για την απόλυτη διάχυση ευθύνης δηλαδή. Και αυτό προς ώρας αποδίδει! Οχι;

Στο μεγάλο μας “είδωλο” ως χώρα, τέλος, στη Σουηδία, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.100 και ήδη υπάρχουν και 7 νεκροί.  Αλλά επίσημα το Σουηδικό Κράτος Πρόνοιας δεν πραγματοποιεί τεστ στους πολίτες της χώρας (!) και ολα αυτά προκύπτουν από σοβαρά περιστατικα που νοσηλεύονται με έντονα προβλήματα από τη νόσο. Μάλιστα, οι πολίτες κατηγορούν για συγκάλυψη την κυβέρνηση (!) ότι το κανει ως μια προσπάθεια κατευνασμού του λαού που αγωνιά! Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανέναν περιορισμό, παρά μόνο προτροπές προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν πολύ. Και μένει στον κόσμο να προστατευτεί, δεν περιμένει κράτος-χωροφύλακα να το πράξει!

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η κουλτούρα και η παιδεία του κάθε πολίτη στις σκανδιναβικές χώρες είναι και το μεγαλύτερο όπλο των κυβερνήσεών τους για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αλλωστε εκεί η βόλτα στην παραλία, ο καφές σε εξωτερικό χώρο και οι βόλτες αριστερά δεξιά υπό τον γαλανό ουρανό και την καλοκαιρία, δεν ήταν και ποτέ στην καθημερινότητά τους. Ειδικά Μάρτη μήνα…

email > info@tipsmaker.net