Στον αφρό …

Ένα ρεκόρ όμοιο του δεν έχει πετύχει άλλη ομάδα στην Αγγλία κατάφερε να πετύχει η Λίβερπουλ μετά την επικράτησή της επί της Νιούκαστλ στο «Άνφιλντ». Έχεις δει πολλές ομάδες να φτάνουν τις 2.000 νίκες στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου; Οχι βέβαια οι κόκκινοι ήταν η πρώτη ομάδα του Νησιού που κατορθώνει κάτι τέτοιο και αυτό από μόνο του χωρίς κανείς να χρειαστεί να σπεύσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου την κατατάσσει μακράν πρώτη σε ποδοσφαιρικά επιτεύγματα την Λίβερπουλ.

Το σημαδιακό βέβαια είναι ότι αυτός ο τεράστιος στόχος, αυτό το απίθανο επίτευγμα το κατάφερε κόντρα σε μία ανερχόμενη δύναμη του ποδοσφαίρου η Λίβερπουλ. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι η Νιούκαστλ είναι αυτή τη στιγμή η πιο πλούσια ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πως θα εξελιχθεί αυτό; Ουδείς μπορεί να προδικάσει, αυτή την ώρα πάντως τα κεφάλαια τα οποία είναι εις θέση να ρίξουν στο κλαμπ οι ιδιοκτήτες του δεν έχουν αντίκρισμα σε καμιά άλλη ομάδα στον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση η Λίβερπουλ έφτασε στις 2000 νίκες επί της αυριανής ομάδας κροίσος. Και είναι η ομάδα η Λίβερπουλ η οποία έχει τις περισσότερες εντός έδρας νίκες από κάθε άλλο κλαμπ. Και έχει τα περισσότερα διπλά. Την κυνηγάνε την Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι άλλοι αντίπαλοι της. Αν μπορεί κανείς να πει ότι έχει αντίπαλο ποδοσφαιρικά και στατιστικά αυτή η ομάδα. Και εδώ να βάλουμε μια υποσημείωση. Η Λίβερπουλ πέρασαν 20 χρόνια μέχρι να ξαναπάρει πρωτάθλημα. Πέρασε σχεδόν στην αφάνεια, ευρωπαϊκά δε βρισκόταν πουθενά, στο πρωτάθλημα καμιά σεζόν από το 89 και μετά διεκδίκησε αυτά που της αναλογούν η Λίβερπουλ.

Και όμως, το Brand είναι τέτοιο που δε σβήνει τόσο εύκολα. Ξανά βρήκε το δρόμο της η μεγάλη ομάδα και φτάσει να γίνει το πρώτο club στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που πετυχαίνει τις 2000 νίκες. Και αυτό που γράφουμε σήμερα την κουβέντα που λέμε τώρα να την θυμάστε όταν Παναθηναϊκός ξανά αρχίσει να παίρνει τα Νταμπλ το ένα πίσω από το άλλο. Γιατί κι αυτό θέσφατο είναι. Είδα να έχει δύο τεράστια Brand και δύο ακόμα μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Δεν βγαίνει ομάδα από αυτή την συνάρτηση. Μπορεί να ξαποστάσει μία από όλες για κάμποσο καιρό αλλά βρέθηκε πάλι εκεί ακριβώς που την ορίζει η συνάρτηση της.

Τα μεγάλα club είναι αιώνια. Δεν σβήνουν ποτέ. Οι παράγοντες και παραγοντίσκοι που τα εξουσιάζουν και ορίζουν τις τύχες τους ανα τακτά χρονικά διαστήματα είναι αυτοι που έρχονται και παρέρχονται. Το σωματείο, ο οργανισμος, το κλαμπ, ο σύλλογος είναι οντότητες άυλες οι οποίες παραμένουν πάντα εκεί που τους είχε ορίσει να βρίσκονται ο κόσμος τους, ο λαός τους, οι οπαδοί. Κι αν σήμερα ο Παναθηναϊκός, αύριο η ΑΕΚ χθες και προχθές ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ βρέθηκαν σε άσχημη θέση, είναι τέτοιο το εκτόπισμα τους που πάντα θα τους βγάζει στον αφρό. Εκεί ανήκουν μεγέθη σαν τη Λίβερπουλ, τη Γιούβε, την Μπάρτσα -που τωρα επίσης δοκιμαζεται- ακόμα και τον Παναθηναίκο (τηρουμένων ασφαλώς των αναλογιών της χώρας). Στον αφρό.

email > info@tipsmaker.net