Βετεράνος στα 30 του …

Ανεξαρτήτως το τι ομάδα υποστηρίζει καθένας μας, είτε δημοσιογράφος, είτε οπαδός, είτε φιλάθλος, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και με το ποδόσφαιρο το ίδιο. Και όταν ανοίξουμε κουβέντα καφενειακή, κουβέντα από αυτή που κάνουν οι φίλοι του ποδοσφαίρου μεταξύ καφέ και μπύρας σε ένα καφενείο αλλά απολύτως σοβαρά και όχι για το μεγάλο χαβαλέ, αναζητώντας τους 4-5 κορυφαίους σέντερ-μπακ του ελληνικού ποδοσφαίρου την τελευταία εικοσαετία είναι ασφαλώς βέβαιο ότι μέσα σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριλάβει κάνεις τον Κώστα Μανωλά. Όχι από υποχρέωση, ούτε επειδή έπαιξε στην ΑΕΚ, στον Ολυμπιακό, η στην Ρόμα. Όχι. Απλά βάζοντας κάτω και αναλύοντας τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και την αγωνιστική του δυναμική.

Ανοίξτε τώρα λογαριασμό στην νέα συνδρομητική version του Tipsmaker !

Ταχύς στα πόδια και με στρατηγική σκέψη πάνω από το μέσο όρο. Τόσο σε σβελτάδα απόφασης, όσο και στην υιοθέτηση αυτής κάθε αυτής της καλύτερης αγωνιστικές κινήσεις σε κάθε φάση, η σχεδόν σε κάθε φάση. Επιπλέον, τεχνική ξεκάθαρα πάνω από το απαιτούμενο από τη θέση, με τρίπλα και μεταβίβαση που θα κρινόταν ικανοποιητική τουλάχιστον ακόμα και για παίκτη της μεσαίας γραμμής. Αυτά τα ποδοσφαιρικά ποιοτικά χαρακτηριστικά έκαναν τον Κώστα Μανωλά στο ξεκίνημα αλλά και το πικ της καριέρας του, να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σέντερ-μπακ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι που τελικά και ο ίδιος εξαργύρωσε με μία μεγάλη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Και βέβαια με μία ακόμα μεγαλύτερη στο ιταλικό ποδόσφαιρο όπου έπαιξε μερικά πολύ καλά παιχνίδια ως αναντικατάστατο στέλεχος της Ρόμα.

Μετά από 80 και πλέον εμφανίσεις με την ένωση, 55 και βάλε συμμετοχές με τον Ολυμπιακό στην πρώτη του παρουσια στην ομάδα, διακόσες plus εμφανίσεις με τη Ρόμα στο καμπιονάτο, ένα πέρασμα από την Νάπολι όπου έπαιξε άλλες 60 ποδοσφαιρικές μάχες επιπέδου καμπιονάτο, ο Κώστας Μανωλάς επέστρεψε μετά Βαΐων και κλάδων πέρσι στο ελληνικό πρωτάθλημα για το δεύτερο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό. Και αυτή τη φορά ο ανιψιός του Στέλιου Μανωλά, ενός παίκτη που έχει περάσει στο πάνθεον των κορυφαίων κεντρικών μπακ της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις δηλώσεις του.

Κλειστε θέση διαρκειας στο κορυφαίο σαιτ προγνωστικων ποδοσφαίρου !

Παρένθεση. Αυτό ήταν ανέκαθεν το μεγάλο πρόβλημα του Κώστα Μανωλά. Το στόμα. Χωρίς να είναι τόσο λογάς όσο ένας κολλητός και συμπαίκτης του εθνική ομάδα και Ολυμπιακό, Ο άλλοτε διεθνής στόπερ δεν έβαλε ποτέ το εγώ κάτω από το εμείς όταν φορούσε το εθνόσημο. Τα πηγαδάκια, τα λόγια, η δυσαρέσκεια που συνόδευαν την μετριότατη τα τελευταία χρόνια της διεθνούς καριέρας του, δεν του στοίχισαν απλά την θέση στην εθνική, αλλά στις αν και στην εθνική την διατάραξη του κλίματος σε μία περίοδο που έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα της προσπαθείς αλλά και όχι μόνο ιστορίας της. Έφταιγε σε αυτό ο Κώστας Μανωλάς; Προφανώς όχι αγωνιστικά. Όταν όμως ήταν ένας εκ των ηγετικών στελεχών της ομάδας και αντί να φέρνει την ηρεμία και την εμπειρία του στα αποδυτήρια έφερνε, η επέτρεπε στους κολλητούς του να φέρνουν τον πανικό, την μουρμούρα, την γκρίνια και την διατάραξη των ισοροπιών μεταξύ παικτών και προπονητού, αυτό προφανώς και θα χρεωθεί. Κλείνει η παρένθεση.

Καθόλου φειδωλός στις δηλώσεις του με την επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι ο Μανωλάς. Τι έμαθε από την περιπέτεια που είχε κατά την αποχώρηση του από την εθνική ομάδα; Τίποτα. Σκιά του παλιού καλού Κώστα Μανωλά, αν και μόλις στα 30 του, έχοντας χάσει πλέον όμως την ταχύτητα η οποία τον χαρακτήρισε και τον αποθέωσε στα καλά ποδοσφαιρικά του χρόνια. Μολαταύτα ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι και να εργαστεί περισσότερο για να κερδίσει με την εμπειρία και την δουλειά ότι είχε χάσει σε ταχύτητα. Προτίμησε τα κολλητιλίκια και τα πηγαδάκια, ακολουθώντας ακόμα μια φορά την στρατηγική την καταστροφική, αυτή που είχε διαλέξει και στην εθνική ομάδα, αυτή που του στοίχισε. Με κορυφαίο στιγμιότυπο που τον στιγμάτισε πέρσι και θα μείνει ρετσινιά στην καριέρα του, η στιγμή που ζήταγε από τον διαιτητή να λήξει το παιχνίδι που ήδη έκανε ο Ολυμπιακός, για να αποφευχθεί η συντριβή.

Κανε την επιλογή σου … αύξησε τα κέρδη σου !

Ο Μπομπ Μάρλεΐ έχει βάλει μουσική, έχει κάνει παγκόσμιο χιτ και τραγούδι που όλοι έχουμε σιγομουρμουρίζει μια φορά στη ζωή μας, ένα γνήσιο λαϊκό απόφθεγμα, μία σοφία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: “Μπορεί να κοροϊδέψεις αρκετούς για λίγο καιρό, η λίγους για πολύ καιρό. Δεν γίνεται όμως να κοροϊδεύεις όλους, για πάντα”. Και αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά στην περίπτωση του Κώστα Μανωλά. Ο οποίος από προχθές πλέον δεν ανήκει στο δυναμικό του Ολυμπιακού. Πρώτη του δουλειά ήταν του Μίτσελ να απομακρύνει τα βάρη από την ομάδα του. Αυτά που ο ίδιος θεωρεί βάρη με όλα όσα ήδη πριν αναλάβει ξανά τους πρωταθλητές Ελλάδας. Και ο άλλοτε διεθνής Ισπανός μέσος, νυν τεχνικός του Ολυμπιακού, είδε ξεκάθαρα ότι ο Κώστας Μανωλάς στα 31 του δυστυχώς δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την ομάδα στην οποία αγωνίζεται, αλλά μειονέκτημα. Έχει γίνει αργός, δεν μπορεί να υιοθετήσει ηγετική στάση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, οι αποφάσεις που παίρνει δεν είναι απλά όχι ιδανικές, αλλά ίσως οι χειρότερες θα μπορούσε να πάει σε κάθε φάση.

Στα Εμιράτα θα συνεχίσει και ίσως θα ολοκληρώσει την καριέρα του ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος Ελληνας σέντερ μπακ. Πολλά από όσα υποσχέθηκε τα επιβεβαίωσε. Πολλά, όμως, όχι. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης αγωνιστικών ημερών στα 30 του ένας ποδοσφαιριστής, ειδικά αν έχει παίξει 250 – 300 παιχνίδια στο καμπιονάτο και έχει φύγει από αυτό μόλις στα 29 του και χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί περισσότερο, ακόμη και σε ομάδα δεύτερης ταχύτητας η και τρίτης. Που σημαίνει ότι κρίθηκε ανεπαρκής σε τόσο μικρή ηλικία από σύσσωμο το ιταλικό ποδόσφαιρο ένας παίκτης οποίος αποτέλεσε βασικό στέλεχος δύο πρωταγωνιστριών ομάδων για μία συνεχόμενη πενταετία. Τι συνέβη μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια και από το ζενίθ ο Μανωλάς έφτασε στο ναδίρ; Μεγάλος τραυματισμός δεν υπήρχε. Όχι τέτοιος που να δικαιολογεί αυτή την πτώση. Αυτό που συνέβη προφανώς το ξέρει ο ίδιος, οι προπονητές του, αλλά και το στενό του περιβάλλον, εμείς προφανώς δεν θα το μάθουμε ποτέ. Έχουμε όμως μπροστά στα μάτια μας το αποτέλεσμα: Ο Κώστας Μανωλάς ποδοσφαιρκά είναι βετεράνος στα 30 του. Κρίμα.

email > info@tipsmaker.net