Κάθεσαι και κάνεις μια σύντομη αποτίμηση του Nations League και του τι προσφέρει η αφαιρεί από το ποδόσφαιρο αυτή η διοργάνωση. Ποια τα θετικά, δηλαδή, ποια τα αρνητικά και τι βγαίνει στο πηλίκο της πράξης. Και αναρωτιέμαι αν έχουν κατανοήσει στην ΟΥΕΦΑ ότι μάλλον περισσότερο είναι το κακό παρά το καλό από όλο αυτό το πανηγύρι. Και εξηγούμεθα.
Η λογική που φτιάχτηκε το Nations League ήταν απλή. Να διευκολυνθούν οι ομοσπονδίες και να εξασφαλιστούν δυνατά παχνίδια σε όλες τις ομάδες, χωρίς να αναγκάζονται κάθε φορά να ψάχνουν για φιλικά. Να έχουν μία οσμή επίσημου αγώνα και να προσφέρονται για όλα όσα προσφέρονταν τα τεστ προετοιμασίας. Να είναι, δηλαδή, μια διοργάνωση για φιλικά, χωρίς φιλικά.
Και πράγματι. Αγγλία-Γερμανία και Γερμανία-Ιταλία και Ισπανία-Πορτογαλία και Γαλλία-Ολλανδία θα δεις στο Nations League. Και οι ομοσπονδίες, τα τεχνικά επιτελεία των πιο μεγάλων εθνικών της Ηπείρου έλυσαν τα θέματα προετοιμασίας τους. Είτε θα σνομπάρουν το Nations League και θα το χρησιμοποιήσουν ως 100% διοργάνωση για την προετοιμασία τους, είτε θα “χτυπήσουν” διάκριση από το τουρνουά, θα εξασφαλίσουν πρόκριση στην επόμενη μεγάλη τελική φάση κορυφαίας διοργάνωσης (Μουντιάλ, Euro) από το Nations League και θα μετατρέψουν σε τουρνουά προετοιμασίας την αντίστοιχη προκριματική φάση. Διαλέγουν και παίρνουν. Και κυρίως; Εχουν δύο ευκαιρίες να περάσουν στο όποιο μεγάλο τουρνουά έπεται. Πρέπει να αυτοκτονήσει ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό …εθνικό μαγαζί για να μην είναι στο επόμενο Moυντιάλ η Euro. Καλή ώρα όπως η Ιταλία!
Ασφαλώς όλο αυτό περιορίζει την πιθανότητα έκπληξης. Ψαλιδίζει την ευκαιρία σε πιο αδύναμο ποδοσφαιρικά έθνος να κάνει την υπέρβαση και να δώσει το παρόν σε ένα μεγάλο τουρνουά. Αφού οι πιο δυνατές εθνικές θα έχουν και τη δεύτερη και την τρίτη ευκαιρία τους. Και πόσες φορές να κάνεις την έκπληξη απέναντι σε ποδοσφαιρικά ανώτερη ομάδα; Δύσκολα πλέον θα δεις Λετονίες και Ισλανδίες και Φινλανδίες να κάνουν παρέλαση σε προκριματικά και να μπαίνουν σε τελικές φάσεις. Οσο πάει και θα δυσκολεύει!
Και το χειρότερο; Πόσο θα αντέξεις να βλέπεις Γερμανία-Αγγλία και Ιτραλία-Ισπανία ή Γαλλία-Ολλανδία; Οταν αυτές τις ματσάρτες τις έβλεπες μια φορά στα 3-4 χρόνια σε επίσημη μορφή, η αίγλη τους ήταν άφταστη. Πλέον με το Nations League να σου πασάρει γκουρμέ μπάλα (η ντεμέκ γκουρμέ μπάλα) κάθε λίγους μήνες, η σπουδαιότητα συνάντησης τέτοιων ποδοσφαιρικών εθνών, φθίνει και από το ποδόσφαιρο πλέον αφαιρεί, δεν προσθέτει.
email > info@tipsmaker.net