Αν δε βαριέσαι θα ανατρέξεις τα εντιτόριαλ που έχουν γραφτεί όχι πολύ παλιά από το καλοκαίρι και εδώ. Κάπου θα ανακαλύψεις και ένα το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι αυτό που αναφέρεται και κάνει μία σύνοψη των πεπραγμένων στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων 2020. Ξέρετε αυτές που έγιναν σε συνθήκες “φούσκας” τόσο για το Champions League όσο και για το Europa league. Και λέγαμε τότε ότι, γιατί όχι, η UEFA να εξετάσετε το ενδεχόμενο μονιμοποίησης αυτής της κατάστασης. Με κόσμο φυσικά σε κατάσταση κανονικότητας. Αλλά στο αφήσουμε το τι λέγαμε σε εκείνο το εντιτόριαλ και ας πάμε στα του σήμερα.
Στην κεντρική φωτογραφία βλέπει κανείς ένα τένις Κορτ. Και γύρω-γύρω χιλιάδες κόσμο. Όχι, σας διαβεβαιώ ότι αυτό το στιγμιότυπο δεν είναι του 2020 τον Γενάρη. Ούτε το 2019 και 2018, όταν ο κόσμος κατέκλυζε τις κερκίδες σε ατομικά και ομαδικά σπορ. Αυτή η φωτογραφία που βλέπετε είναι δύο ημερών νωρίτερα. Σε εξέλιξη είναι αυτόν τον καιρό το αυστραλιανό όπεν, κάτι σαν champions league του τένις. Τέτοια είναι για το τένις τα τέσσερα γκραν σλαμ κάθε χρόνο. Οι τέσσερις κορυφαίες διοργανώσεις στο παγκόσμιο τένις που ξεκινάνε από την Αυστραλία κάθε Φεβρουάριο, συνεχίζονται στην Γαλλία και το Ρολάν Γκαρός στα τέλη της άνοιξης, στην Αγγλία και το Γουίμπλετον το καλοκαίρι για να κλείσει το πάρτι με Ηνωμένες Πολιτείες και US όπεν το φθινόπωρο. Αλλά ας μην ξεφεύγουμε, για μπάλα μιλάμε.
Κεντρική φωτογραφία λοιπόν στο σημερινό εντιτόριαλ είναι ένα παιχνίδι τένις δύο μέρες νωρίτερα. Αυστραλιανό όπεν και Τσιτσιπάς εναντίον Κοκκινάκη. Και για να μην το περιορίσουμε μόνο στο ματς το συγκεκριμένο, την ημέρα που αντιμετωπίζει ο Eλληνας τενίστας τον Ελληνοαυστραλό, στα Κορτ το αυστραλιανό όπεν έδωσαν το παρών 22.000 κόσμο. Επίσημα στοιχεία αυτά όχι απ’ το κεφάλι του καθενός. Και είναι το πρώτο τέτοιου βεληνεκούς event στο οποίο παραβρίσκονται δεκάδες χιλιάδες κόσμου.
Καλύτερα μια βόλτα στην ειδησεογραφία της Ευρώπης και θα αντιληφθείς τι; Ότι η Μόλντε θα υποδεχτεί την Χοφενχάιμ στο Μαδριγάλ! Ναι, ναι στο γήπεδο, τη φυσική έδρα της Βιγιαρεάλ. Και η σούπερ αναμέτρηση της Σοσιεδάδ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα διεξαχθεί που; Μα που αλλού; Στο Τορίνο. Στο γήπεδο της μεγάλης Γιουβέντους. Όπως επίσης και το Μπενφίκα – Αρσεναλ θα παιχτεί στο Ολίμπικο της Ρώμης. Και η ρεβάνς του; Μα που αλλού εννοείται στο γήπεδο “Καραϊσκάκης” του Πειραιά. Τέλος το Βόλφσμπεργκερ εναντίον Τότεναμ θα παιχτεί την Φέρεντς Πούσκας Αρίνα στη Βουδαπέστη. Και αυτά μέχρι σήμερα. Γιατί είναι προφανές ότι μέχρι να διεξαχθούν τα πρώτα και τα δεύτερα παιχνίδια, όλα είναι ανοιχτά και για νέες αλλαγές. Και φυσικά, έχουμε και συνέχεια, τους 16, τους οκτώ, ημιτελικά και ούτω καθεξής.
Υπάρχει πάντα και το Champions League. Εκεί, το Ατλέτικο – Τσέλσι θα διεξαχθεί στο εθνικό στάδιο του Βουκουρεστίου. Ενώ το άλλο μεγάλο ματς, το Γκλάντμπαχ vs Μάντσεστερ Σίτι, θα παιχτεί στην Φέρεντς Πούσκας Αρένα, στη Βουδαπέστη. Τέλος, η άλλη αγγλογερμανική μάχη, της Λειψίας με τη Λίβερπουλ, βρήκε επίσης στέγη στην Φέρεντς Πούσκας Αρένα στη Βουδαπέστη. Και εννοείται βέβαια ότι σε κανένα από όλα αυτά τα γήπεδα, δεν θα υπάρχει ψυχή από οπαδό. Σε άδειες παγωμένες εξέδρες παιχνίδια που μπορεί να κρίνουν μία ολόκληρη σεζόν είχα κάποιες από τις κορυφαίες ομάδες της γηραιάς Ηπείρου.
Η μεγάλη νίκη των Αυστραλών είναι ότι δούλεψε περίφημα το σχέδιο τους κατά της πανδημίας. Δύο lock down αυστηρότατα, και στη συνέχεια η υιοθέτηση ιδιαίτερα σκληρών συνόρων. Περιορισμός δηλαδή των μετακινήσεων από και προς την χώρα με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, έλεγχο που όμοιο του δεν βλέπεις ούτε σε νοτιοαμερικανικές μπανανίες, περιορισμός διαπεριφερειακών μετακινήσεων στο ελάχιστο, άρα εγκλωβισμός των νοσούντων και περιορισμός τους σε μοναδικά χαμηλά νούμερα, συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο τουλάχιστον. Αποτέλεσμα; Στη Μελβούρνη 20.000 κόσμος βλέπει τένις, 40.000 κόσμος βλέπει μπάλα, και άλλες χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν κινηματογράφο, θέατρο, συναυλίες, ότι γουστάρουνε.
Στην Ευρώπη, μοναδική σωτηρία για να αποκτήσει το πράγμα λίγο ενδιαφέρον είναι τα εμβόλια. Και φυσικά η υιοθέτηση και για φέτος τουλάχιστον μιας κατάστασης φούσκας στις οκτάδες των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να διεξαχθούν παιχνίδια με ένα μίνιμουμ χιλιάδων οπαδών στην εξέδρα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, με δύο σερί σεζόν οικονομικής καταστροφής των club και απομόνωσης του ποδοσφαίρου από το οπαδικό κίνημα, το πόσο θα διακυβευθεί η επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου δεν μετριέται…
email > info@tipsmaker.net