La Masia …

Στις 25/11 του 2012 για πρώτη φορά στην ιστορία, και οι 11 παίκτες που ήταν στον αγωνιστικό χώρο με την ‘μπλαουγκράνα’, στο ματς της Μπαρτσελόνα με τη Λεβάντε, για τη LaLiga ήταν ‘προϊόντα’ της Masia Στις 20 Απριλίου του 2018, εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ, η ‘Μπάρσα’ παρέταξε 11αδα χωρίς ένα μέλος της ακαδημίας, για πρώτη φορά σε 16 χρόνια.

Η Masia είναι η ακαδημία της Μπαρτσελόνα που αποτέλεσε πρότυπο λειτουργίας για τις περισσότερες που λειτουργούν σήμερα -με εκείνη του Άγιαξ να κάνει την εξαίρεση. Η Masia δεν έχει βγάλει παίκτη, εδώ και χρόνια.

Πρότυπο λειτουργίας

Η πρώτη Masia (‘αγροικία’) βρισκόταν σε σημείο που θύμιζε καθημερινά στα παιδιά που φιλοξενούσε το στόχο: δίπλα στο Camp Nou. Αφότου δίδονταν οι προσκλήσεις στα αγόρια που ξεχώριζαν οι 15 ‘κατάσκοποι’ της ομάδας σε όλη την Ισπανία, συν τους 10 που υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο, γίνονταν τα δοκιμαστικά. Όσοι διακρίνονταν, κέρδιζαν από μια θέση. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μπήκε με την τρίτη.

Οι πρώτοι μαθητές προέκυψαν το 1979, με το μικρό σπίτι, πλινθόκτιστοι, στο παραδοσιακό στιλ της Καταλονίας που δεν το ‘πιάνει’ το μάτι σου, να δημιουργείται αρχικά για να φιλοξενήσει αυτούς που έφτιαξαν το Camp Nou. Μετά είχε τα κεντρικά γραφεία του συλλόγου και το 1979 έγινε ξενώνας των νέων παικτών, που έμεναν εκτός Βαρκελώνης. Ο Jaume Amat ήταν αυτός που έδωσε την ιδέα να γίνει ακαδημία, ώστε να διδάσκεται κατ’ αρχάς το DNA του ιστορικού οργανισμού (για χρόνια ίσχυε πως ο Γιόχαν Κρόιφ είχε κάνει την πρόταση). Στα δωμάτια της Masia έχουν κοιμηθεί και ονειρευτεί το μέλλον τους με την ‘μπλαουγκράνα’ παίκτες όπως οι Τιάγκο Αλκάνταρα, Σέρχι Ρομπέρτο, Λίονελ Μέσι, Αντρές Ινιέστα, Τσάβι Ερνάντεθ, Κάρλες Πουγιόλ, Σεσκ Φάμπρεγκας, Λουίς Γκαρσία, Πέπε Ρέινα και Ζεράρ Πικέ. Κάποιοι υπήρξαν συμμαθητές, εκτός από συμπαίκτες. Συνοδοιπόροι. Έγιναν ‘αδέλφια’.

To 2010 η Masia έγινε η πρώτη ακαδημία που είχε τρεις φιναλίστ στη ‘Χρυσή μπάλα’, την ίδια χρονιά (Αντρές Ινιέστα, Λίονελ Μέσι, Τσάβι). Τον Ιούνιο του 2011 χρειάστηκε να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο, στο προπονητικό κέντρο του οργανισμού.

Τα οκτώ τελευταία χρόνια στην Masia ζουν 60 παίκτες -τη σεζόν. Οι δέκα στην ‘αγροικία’ και οι υπόλοιποι στις εγκαταστάσεις του προπονητηρίου. Συνολικά απασχολούνται 300 παιδιά και 24 προπονητές, ενώ υπάρχουν και άλλοι 56 υπάλληλοι (από μάγειρες έως ψυχολόγοι). Για να μειωθούν τα έξοδα, ο οργανισμός έχει συνεργασίες με 15 τοπικούς συλλόγους για να προπονεί τους παίκτες που δεν ‘πέρασαν’ τις εξετάσεις. Η ‘Μπάρσα’ δίνει τα χρήματα και τις συμβουλές επί της προπόνησης και της τεχνικής. Έχει επενδύσει και σε πρόγραμμα με σχολές στο Μεξικό (πέντε) και στην Αίγυπτο (μία), όπου όσοι μπαίνουν λαμβάνουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση, πέραν της δουλειάς που κάνουν στο ποδόσφαιρο.

Κατατακτήρια τεστ

Η πιο μικρή ηλικία που μπορεί να ‘μπει’ κάποιος στην ακαδημία είναι τα 6 χρόνια. Κάθε σεζόν περισσότερα από 1000 παιδιά, ηλικίας 6 με 8 χρόνων περνούν από κατατακτήρια τεστ. Τα 200 καλύτερα επιλέγονται. Έως ότου τα αγόρια ‘κλείσουν’ τα 16 κάνουν μόνο προπονήσεις με την μπάλα. Μετά τα 16 ασχολούνται με τη φυσική τους κατάσταση, όπως προσπαθούν στο μεσοδιάστημα να περάσουν από τη μια κατηγορία στην άλλη.

Προφανώς και ο αντικειμενικός στόχος ήταν πάντα να ‘βγάζει’ παίκτες η Masia, για την πρώτη ομάδα.

Τι μεσολάβησε; Ξέρεις πως όλα τα ωραία τελειώνουν, κάποια στιγμή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε μια καθίζηση, με τους ειδικούς να λένε ότι έφταιγε η ανικανότητα της ομάδας να ξεφορτωθεί τα ταλέντα, να τα δανείσει κάπου καλά, ώστε μετά να τα πάρει πίσω έτοιμα. Βάσει πλάνου, το 10% κάθε χρονιάς πηγαίνει στην πρώτη ομάδα, το 40% φεύγει με δανεισμό και οι υπόλοιποι μένουν ελεύθεροι, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέα ταλέντα.

Tito Football

Ενόσω ο Άγιαξ κρατούσε το σύνολο των παικτών, στις μικρές ομάδες, στους 18 -ώστε να ‘χουν όλοι χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες εξέλιξης- η Μπαρτσελόνα είχε 26 στην Juvenil B (U18), 22 στην Juvenil A (U19) και 24 στη δεύτερη ομάδα. Άρα ‘ακύρωνε’ πολύ ταλέντο -δεν το εμπιστευόταν. Επίσης, η προτεραιότητα (πρέπει να ‘φτιάξουμε’ παίκτες) αντικαταστάθηκε (‘πρέπει να νικήσουμε’).

Στο ‘Tι πήγε λάθος’ του Tito Football επισημάνθηκε πως η γενιά του ‘τίκι-τάκα’ είχε την ευτυχία να προκύψει σε περίοδο του συλλόγου με ‘φτωχά’ αποτελέσματα και άρα με μικρότερες απαιτήσεις και ανταγωνιστές -στην πρώτη ομάδα- που δεν ήταν πολύ δυνατοί, γιατί δεν ήταν πολύ καλές οι ομάδες. Όταν έχεις μια καλή ομάδα, δύσκολα θα κάνεις πειράματα και ακόμα πιο δύσκολα θα πάρεις ρίσκα με τη χρησιμοποίηση νέων παικτών.

Πρόσθεσε ότι άλλαξαν και οι εποχές και άρα πολλά νέα ταλέντα έφυγαν, γιατί πήραν περισσότερα χρήματα από αλλού, όπως και ότι η Masia δεν ‘παίζει’ μόνη. Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί έφτιαξαν τις ακαδημίες τους, στα πρότυπα της. Άνθρωποι της είναι πίσω από αυτήν που άνοιξε η Manchester City, το 2014 (αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ μπήκαν στην ‘εικόνα’ και οι ατζέντηδες να ελέγχουν το ποιος πάει πού -έναντι της σωστής προμήθειας εγγυώνται πως ένας μαθητής ακαδημίας θα μείνει στο σύλλογο της, όταν μεγαλώσει. Μια ομάδα έχει αρνηθεί αυτό το πάρε δώσε. Είναι ο Άγιαξ.

Nέος επικεφαλής ο Πάτρικ Κλάιφερντ με τους διοικούντες να βρίσκουν πως αυτός εξυπηρετούσε και την ανάγκη για ένα σύμβολο που έπρεπε να είναι υπεύθυνος.

email > info@tipsmaker.net