Να το πιάσουμε εκεί που το αφήσαμε και να κλείσουμε αυτό το θέμα με την αγγλική λαίλαπα στους τελικούς των ευρωκυπέλλων, το Λίβερπουλ-Τότεναμ στη Μαδρίτη και το Τσέλσι-Αρσεναλ στο Μπακού. Γιατί, είπαμε, η παρουσία τεσσάρων ομάδων από την ίδια χώρα στους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα, συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος. Το πετυχαίνουν οι Άγγλοι με τις απίθανες προκρίσεις των Λίβερπουλ και Τότεναμ στον τελικό των αστεριών, αλλά και οι Λονδρέζες Τσέσλι, Άρσεναλ στον τελικό των …φτωχών, στο Γιουρόπα Λιγκ.
Να θυμηθείς, κατά πρώτον, ότι τα τελευταία έξι χρόνια μόλις μία φορά εμφανίστηκε ομάδα αγγλική σε τελικό και αυτή ήταν πέρσι η Λίβερπουλ που υποκλίθηκε στο τρίτο σερί της Ρεάλ. Ήταν η 5η φορά στην εν λόγω εξαετία που πήρε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά Ισπανική ομάδα (τέσσερις η Ρεάλ και μία η Μπαρσελόνα), ενώ την άλλη φορά το σήκωσε ομάδα της Γερμανίας, η Μπάγερν. Στους έξι αυτούς τελικούς προκρίθηκαν επίσης μία ισπανική (Ατλέτικο δύο φορές) μία ιταλική (Γιουβέντους δύο φορές) και μία γερμανική (Ντόρτμουντ).
Ακόμη και στο χαμηλότερου επιπέδου Γιουρόπα Λιγκ οι αγγλικές ομάδες ήταν απούσες. Από τους τελευταίους 16 τελικούς μόλις δύο φορές το τρόπαιο κατέληξε σε αγγλικούς συλλόγους (Τσέλσι, Μ. Γιουνάιτεντ). Εννέα φορές το τύλιξε ισπανική σημαία, δύο ρώσικη και πορτογαλική και από μία φορά πανηγύρισαν Ουκρανοί και Ολλανδοί.
Πώς έγινε φέτος και οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ μπόρεσαν να αφήσουν εκτός τελικών όλους τους αντίπαλους; Ότι τι; Πήραν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και προπονητές; Μπα, εδώ και χρόνια οι κορυφαίοι εργάζονται στην Αγγλία, χωρίς όμως να έχει γίνει το φετινό πορνιόκο με 4χ4 στους δύο τελικούς.
Μάνι μάνι στο Γιουροπα Λιγκ οι Άγγλοι έδωσαν πιο πολύ βάρος από παλιότερα, αφού τους “ανάγκασε” απόφαση της ΟΥΕΦΑ για συμμετοχή του νικητή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πιο εύκολα αφήνεις πίσω σου τη Ζυρίχη και την Μποαβίστα παρά την Λίβερπουλ και τη Σίτι. Οχι;
Στο Τσάμπιονς Λιγκ όμως η εξήγηση είναι διαφορετική. Και πάναπλη ταυτόχρονα! Το βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα ήταν τεράστιο πρόβλημα, τη στιγμή που στις άλλες -ποδοσφαιρκά μεγάλες- ευρωπαϊκές χώρες ομάδες και ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν τις χειμερινές διακοπές τους και ανακτούν δυνάμεις πριν τα μεγάλα ματς στην τελική ευθεία της σεζόν. Και σε εκείνο το κομμάτι της χρονιάς που άλλοι παίρνουν ανάσες, οι Άγγλοι είχαν ανέκαθεν το πιο δύσκολο πρόγραμμα των συνεχών αγώνων στις γιορτές.
Φέτος η Λίβερπουλ αποκλείστηκε νωρίς και από τους δύο θεσμούς του κυπέλλου. Το εκμεταλλεύτηκε ο “Κλόπο” και έκανε ταξίδι με τους ποδοσφαιριστές του στο Ντουμπάι. Το διάστημα των δύο εβδομάδων ξεκούρασης έπιασε τόπο ολοφάνερα, οι Reds είναι ξεκούραστοι τωρα που γυρίζει ο τροχός. Αμ η Τότεναμ; Από το Φεβρουάριο ξεπούλησε τη μάχη τίτλου και έριξε βάρος στην Ευρώπη και τη διατήρηση απλά εντός τετράδας στην Αγγλία. Στα τελευταία 11 παιχνίδια ο Ποκετίνο έκανε διαχείριση δυνάμεων και έβαλε στο ισοζύγιό του επτά ήττες. Και τι; Δεν πέτυχε το σκοπό του; Ιστορία έγραψε αφού ήταν τόσο δυνατό όσο έπρεπε στους μεγάλους ημιτελικούς με τον Αγιαξ!
Διαχείρηση, κύριοι, διαχείρηση. Ρόστερ, δυνάμεων, θεσμών. Επιλογές. Που θα είναι ίσως λίγο ευκολότερες από το νέο πρωτάθλημα. Αφού οι διοικούντες το αγγλικό ποδόσφαιρο ακολουθούν το παράδειγμα των άλλων Ευρωπαίων και θα σταματά η σεζόν για διάστημα δύο εβδομάδων το Φεβρουάριο. Να η χειμερινή διακοπή που έψαχναν όλοι στην πρέμιερσιπ. Απόφαση που πάρθηκε για να επαναφέρει τις αγγλικές ομάδες ξανά στο προσκήνιο το ευρωπαϊκό. Απλά, οι Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι και Αρσεναλ, πρόλαβαν τις εξελίξεις. Ε, δεν είναι και λίγο πράμα…
email > info@tipsmaker.net