Άλλες εποχές τότε …

Να έχει άποψη. Αυτό θα πει δημοσιογράφος. Να κάνει πολιτική, κοινωνική παρέμβαση με τις θέσεις του, με τις πρότασεις του. Τέτοιος ήταν ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας L’ Equipe, ο Γκαμπριέλ Ανώ. Θα μου πεις ότι ήταν άλλες εποχές τότε. Ο τίποτας περιοριζότανε στο ρόλο του θεατή, του αναγνώστη, του χρήστη, δεν έσκαγε μύτη σα μολυσμένη ψωλή να κάνει το σχόλιο του. Κι εγώ εδώ είμαι.

Παλιός ποδοσφαιριστής και αθλητικός συντάκτης ο Γαβριήλ Ανώ από το 1934 είχε την ιδέα να διεθνοποιηθεί το ποδόσφαιρο, με μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι ομάδες παίζουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα, γιατί όχι και μεταξύ τους οι καλύτερες από κάθε χώρα;

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ’50 ασόβαρα, αναξιόπιστα διεξάγοταν ένα κύπελλο με τις ομάδες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, το “Λατινικό κύπελλο”. Ο Γκαμπριέλ Ανώ επανήλθε το 1953, με την πρόταση να διεξάγεται το ”κύπελλο” με τις πρωταθλήτριες ομάδες της Ευρώπης.

Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Ο κόσμος θέλει να ξεχάσει τον πόλεμο. Το αεροπλάνο όλο και περισσότερο καθίσταται μέσο μεταφοράς διεθνώς. Το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών είναι γεγονός με τη συμμετοχή 16 ομάδων, την περίοδο 1955-56, αυτό που από το 1992 έξελίχθηκε στο τσάμπιονς ληγκ. Στις 4 Σεπτεμβρίου το 1955 έγινε ο πρώτος στην Ιστορία αγώνας κυπέλλου πρωταθλητριών, Σπόρτιγκ Λισαβώνας-Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Ο Γκαμπριέλ Ανώ, οοποίος πέθανε το 1968, σα σήμερα στις 10 Αυγούστου, είχε πάρει από πίσω την Χόνβεντ Βουδαπέστης, για κάποιους την μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών, στην περιοδεία της στη Δυτική Ευρώπη. Παρακολουθώντας, λοιπόν, την ομαδάρα της Ουγγαρίας έγραψε στην Εκίπ: “Σήμανε η ώρα της Ευρώπης!”.

Η Χόνβεντ του Πούσκας και των άλλων παικταράδων, γράφεις τα ονόματά τους και ανατριχιάζεις, Κότσιτς, Μποζίκ, Τσιμπόρ, Γκρόσιτς, Λοράντ, Χέντεγκουτι…

Η Ρεάλ κατέκτησε τα 5 πρώτα κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης. Στη συνέχεια η Μπενφίκα πήρε δύο και ακολούθησαν με τρία κύπελλα οι ιταλικές ομάδες, Ίντερ και Μίλαν. Η Αγγλία, η γεννήτρα του ποδοσφαίρου, όπως αναμενόταν, σνομπάρησε το κύπελλο Ευρώπης και γι’ αυτό απουσίασε από την πρώτη διοργάνωση.

email > freekick@tipsmaker.net