Αστοιχείωτοι ποδοσφαιρικά …

Καθαρές κουβέντες. Είναι αγράμματοι όσοι μιλάνε για καθαρό πρωτάθλημα. Αγράμματοι και αστοιχείωτοι ποδοσφαιρικά. Ξεκάθαρες κουβέντες. Αν πράγματι αυτοί που δήθεν ενδιαφέρονται για το πρωτάθλημα, έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο, τέλος πάντων έχουν καθίσει ένα-δυο χρόνια στα ποδοσφαιρικά θρανία, τότε όταν ζητάνε καθαρό πρωτάθλημα είναι σκέτοι υποκριτές.

Η πανεπιστημιακή κουβέντα με κανόνες αγοράς για το πρωτάθλημα είναι μία. Έχεις ή όχι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το αν είναι ή όχι καθαρό πρόκειται για σκέτη παπαριά. Φτιάξε πρώτα, οργάνωσε πρώτα το πρωτάθλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να κυριαρχεί σε κάποιο βαθμό ο ανταγωνισμός και μετά, κύριε μαλάκα, ασχολήσου αν είναι και πόσο βρώμικο.

Άλλο διοργανώνω το πρωτάθλημα, αυτό το πρωτάθλημα που κυκλοφορεί στην πιάτσα, κι άλλο το οργανώνω σε βάσεις που εξασφαλίζουν έναν ανταγωνισμό, με συνέπεια ως σωστός επιχειρηματίας να ζητάω περισσότερα λεφτά τόσο από τον ΟΠΑΠ, όσο και από όποιον ενδιαφέρεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Και κάθε άλλον χορηγό που εμπορικά και επικοινωνιακά ποντάρει στο πρωτάθλημα.

Πρώτη ανάγκη η μείωση του αριθμού των ΠΑΕ στη super league. Βασικό. Βασικότατο. Απ’ εκεί ξεκινάει η αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Κι όμως!!! ΠΑΕ, όπως π.χ. ο Ολυμπιακός δεν θέλουν να γίνουν 14 οι ομάδες, αλλά να παραμείνουν 16. Προσωπικές δημόσιες σχέσεις του μεγαλομετόχου, σε βάρος των συμφερόντων και του Ολυμπιακού, και του πρωταθλήματος.

Πρωτάθλημα με 18 και 20 ομάδες ίσως είναι καλό, πολύ καλό σ’ άλλες χώρες, με αξιόπιστες οικονομικά ΠΑΕ και αξιοσέβαστες ποδοσφαιρικές αρχές. Σ’ άλλες χώρες που ο κόσμος πάει στο γήπεδο, πληρώνει εισιτήριο γιατί ναι μεν περιμένει τη νίκη της ομάδας του, αλλά και να δει μπάλα. Στην πραγματικότητα της Ελλάδος οι 16 ομάδες κάνουν πέρα τον ανταγωνισμό. Παράγουν πρωτάθλημα με ομάδες που έχουν έδρα τα χωριά τους και ανοίγουν την πόρτα στο λαμογισμό. Είναι πρωτάθλημα με ομάδες που δεν προετοιμάζονται σωστά, που έχουν ασταθή απόδοση, αδιαφάνεια στα οικονομικά τους, τα οποία δεν εξαρτώνται από τη δυναμική της αγοράς, αλλά από το πορτοφόλι του μεγαλομετόχου. Ομάδες που κάνουν μεταγραφές παικτών χωρίς προγραμματισμό, που σήμερα έχουν αυτόν κι αύριο τον άλλον πρόεδρο, προπονητή.

Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει, επιτέλους, αυτό το πρωτάθλημα της πλάκας; Δικαιούται να μιλήσει μόνον όποιος έχει συμφέρον. Μόνον όποιος έχει άμεση σχέση με το πρωτάθλημα. Πρώτα-πρώτα οι ίδιες οι ΠΑΕ. Άρα, το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι. Δεν θέλουν πρωτάθλημα ποδοσφαιρικό και εμπορικό. Να βλέπει μπάλα ο ποδοσφαιρόφιλος και το πρωτάθλημα να τραβάει νέους πελάτες, το ενδιαφέρον των χορηγών, των επενδυτών, των διαφημιστών.

Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Ποιοι δεν θέλουν το αληθινό πρωτάθλημα. Εγώ θα σου πω ποιοι. Όλοι. Ούτε μια ΠΑΕ δεν θέλει την πραγματική αποτελμάτωση του πρωταθλήματος. Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους κάτι τέτοιο. Γιατί; Επειδή τους βολεύει το πρωτάθλημα με προδιαγραφές προπολεμικές.

email > freekick@tipsmaker.net