Εκτός champions league …

Πέρασε την Βασιλεία, μάλιστα με δύο καθαρές νίκες, ο ΠΑΟΚ και το μέγα ερώτημα ασφαλώς δεν είναι αν θα αποκλείσει και την Σπάρτακ Μόσχας. Η οποία, βέβαια, υστερεί σε αύρα ευρωπαϊκή σε σύγκριση με την ελβετική ομάδα. Το ερώτημα που έχει ουσία και νόημα είναι αν ο ΠΑΟΚ θα εξελιχθεί στο ύψος της ομάδας της Novartis, την οποία κέρδισε 3-0 εκτός.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Αν ο ΠΑΟΚ κάνει το ένα βήμα παραπάνω, όπως το διέπραξε η μικρομεσαία Βασιλεία, η οποία κατάφερε να κάνει την υπέρβαση. Να έχει την επταετή παρουσία στους ομίλους του champions league. Αυτό είναι το ερώτημα για τον ΠΑΟΚ, που σταθερά παραμένει εκτός champions league. Τα πανηγύρια για την σπουδαία επιτυχία του ΠΑΟΚ να αποκλείσει την Βασιλεία περνάνε. Μένουν οι αποτυχίες στην Ευρώπη που κρατάνε πίσω του ΠΑΟΚ.

Η Βασιλεία πιθανότατα να “επιστρέψει”. Άγνωστο είναι αν ο ΠΑΟΚ θα προκριθεί στο champions league. Κι αν το πετύχει, να παραμείνει μια σταθερή αξία στην Ευρώπη. Ναι, είναι άγνωστο παρ’ ό,τι δεν λείπει τίποτα από τον ΠΑΟΚ.Τα έχει όλα. Κόσμο παθιασμένο, πλούσιο ιδιοκτήτη, πλήρες ρόστερ ποδοσφαιριστών.

Η διαφορά της Βασιλείας από τον ΠΑΟΚ είναι η σοβαρότητα. Η ωριμότητα. Η επαφή με την πραγματικότητα. Ο μεν ΠΑΟΚ λειτουργεί ως φουκαράς, ως αδικημένος, ως κυνηγημένος. Η Βασιλεία με ψυχρή φιλοσοφία μπίζνες.

Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στο ποδόσφαιρο παίζει ο άγραφος νόμος του κύκλου ζωής. Όλες οι ομάδες γνωρίζουν την αγωνιστική κρίση. Και επανέρχονται διότι γνωρίζουν πως να ενεργήσουν. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από τότε που ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ, έχει μια σταθερή πορεία εκτός Ευρώπης και στη σκιά των ομάδων της Αθήνας. Η υπέρβαση, λοιπόν, είναι ο ιστορικός στόχος του ΠΑΟΚ, όχι απλά να περάσει την όχι ανώτερη του μοσχοβίτικη Σπάρτακ.

email > freekick@tipsmaker.net