Φάση των ”8”

Από τη συλλογική μνήμη έδω και αιώνες έχουν εξαφανιστεί οι βαρβαρότητες της ρωμαίκής αρένας. Οι μέχρι θάνατο μονομαχίες ανθρώπων με άγρια ζώα, αλλά και με αντιπάλους ανθρώπους. Θέαμα λαϊκό, για να μην αδικούμε τον διοργανωτή των ”αγώνων” αυτοκράτορα. Και η ιστορία του Κολοσσαίου, του ρωμαίκού αμφιθέατρου, χωρητικότητας 65.000 θέσεων, ξεκίνησε μετά Χριστόν. Και κράτησε κοντά 400 χρόνια.

Παιχνίδι σωματικής επαφής και κατ΄εξοχήν αντρικό, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια, το ποδόσφαιρο, αφού πλέον… δικαίωμα έχουν και οι γυναίκες. Δυνατό, σκληρό το ποδόσφαιρο, όμως προστατεύεται από τους κανόνες διαιτησίας. Ενέργεια αντιαθλητική, επιτόπου χαρακτηρίζεται επικίνδυνο παιχνίδι και τιμωρείται από τον ρέφερυ, με κίτρινη ή και με κόκκινη κάρτα. Και επειδη στους πολιτισμένους καιρούς μας ο κόσμος δεν αντέχει να βλέπει αιματοχυσίες, σς περίπτωση τραυματισμού ποδοσφαιριστή, και η παραμικρή εμφάνιση αίματος στο σώμα του, το ματς διακόπτεται.

Μετά την αρχαία Ελλάδα ο πολιτισμός πριν ανθήσει στην Ευρώπη έκανε στάση στην αρχαία Ρώμη. Σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο το Κολοσσαίο, μια πραγματικότητα εφιαλτική για την αγριότητα της μάζας, του όχλού, πριν αρχίσει να ”ημερέψει” στους επόμενους αιώνες με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αστικοποίηση της δημόσιας ζωής.

Το ποδόσφαιρο σήμερα κυριαρχεί στη λαίκή διασκέδαση του κόσμου. Αγαπημένο θέαμα για όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε λαούς με κουλτούρα διαφορετικής καταγωγής. Είναι πράγματι άξιο ερεύνης το πόσο είκολα και πόσο γρήγορα το ποδόσφαιρο γίνεται πρώτη επιλογή θεάματος σε χώρες και περιοχές του πλανήτη στις οποίες ήταν σχεδόν άγνωστο μόλις πριν λίγα χρόνια.

Η πανηγυρική επιβεβαίωση ότι, από μια άποψη, ο άνθρωπος πολιτιστικά έκανε άλματα, καταγράφεται στην συμπεριφορά του στο γήπεδο. Χωρίς υπερβολή βλέπουμε σήμερα κατάμεστα ποδοσφαιρικά γήπεδα να μοιάζουν με εκκλησίες. Ένα εκκλησίαμα χιλιάδων ανθρώπων και μέσα στην απόλυτη ελευθεριότητα του ποδοσφαιρικού αμφιθεάτρου θα εκδηλωθεί μόνο για να χαρεί, να ενθουσιαστεί, να καρδιοκτυπήσει, όχι να βωμολογήσει, να ρίξει αντικείμενα, να ζητήσει αίμα από τους μονομάχους ποδοσφαιριστές.

Οι αράδες με αφορμή ότι απόψε ξεκινάνα τα ματς για τη φάση των ”8” του champions league. Θα προτιμήσω να δω Λίβερπουλ- Πόρτο. Καλή ποδοσφαιρική διασκέδαση.

email > freekick@tipsmaker.net