Για το 5 στα 5 …

Σκοράρει ο Ολυμπιακός στο 90φεύγα και αρπάζει ένα ακόμα τρίποντο μετά την 12h ώρα. Μια του κλέφτη, λένε, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα. Με τις παροιμίες κάνουμε παιχνίδι; Λάθος, κύριε. Κουβαλάνε αλήθειες οι παροιμίες. Σοφία λαού. Που σημαίνει ότι είναι στο πρόγραμμα η τρίτη φορά, αλλά από την ανάποδη. Να χάσει ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις, όπως την πάτησε ο Αστέρας και ο Πανιώνιος. Και μήπως η ζημιά γίνει από τον ΠΑΟΚ!

Να σοβαρέψουμε την κουβέντα. Αν με ρωτάς τι μου έμεινε από το Πανιώνιος- Ολυμπιακός, έχω στο τσεπάκι το σκονάκι. Ξέρεις, όλα τα ματσάκια κρύβουν διαμάντια, αλήθειες που οδηγούν την πρόβλεψη, την επηρεάζουν αποφασιστικά κάποιες φορές. Λοιπόν. Οι παίκτες του Ολυμπιακού ακόμα είναι ξένοι, πότε να προλάβουν να ταυτιστούν με τη φανέλα και την εξέδρα. Mε το γκολ του Χασάν στο 92, έκαναν σαν τρελοί. Ψιλοπερίεργο, γιατί δεν φάνηκε θέατρο. Σα να κέρδισαν το λαχείο συντακτών. Λες και πήραν τον τελικό στο κύπελλο κόσμου. Τόσο ήθελαν τη νίκη στη Νέα Σμύρνη.

Με το 4 στα 4 θα είναι πολύ βαρύ να τους κατεβάσει από την κορυφή ο ΠΑΟΚ. Όχι πως δεν είναι μέσα και το ”2”, απλά σημειώνουμε πόσο επιδοτεί τη ψυχολογία των γηπεδούχων στο Καραϊσκάκη η λύτρωση του 0-1 στο 92. Πόσο λειτουργεί η ανάγκη να μην αφήσουν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να κριθεί στα τελειώματα.

Κάτι άλλο. Εμείς οι παλιοσειρές μεγαλώσαμε με τα χρόνια όπου οι ”μεγάλοι”, και αναφέρομαι ειδικά σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ήταν φόβος και τρόμος, ακόμα και σε αγώνες που δεν τους έβγαιναν. Τους στράβωναν. Έβλεπες κόκκινους και πράσινους να είναι χώμα, για φτύσιμο να είναι, αλλά όταν έκαναν ”κατεβασιά” βρώμαγε ο τόπος από τα χοντρά που φεύγανε στην κερκίδα. Πανικός, μήπως ξυπνήσει το θηρίο και με μια-δυο φάσεις μόνο να τους πάρει το παιχνίδι.

Έτσι είναι. Δέος προκαλούσε κι όταν ήταν στα κάτω της η μεγάλη ομάδα, διότι την χαρακτήριζε το ”κατακτητικό”. Αντιληπτό. Ο κατακτητής είναι κακός πούστης. Κτήνος. Παίζεις μαζί του με τους δικούς του όρους. Ο καριόλης άφησε το καφενείο του, την παρέα του, τη δουλειά του, την γκόμενα του, την οικογένεια του και κίνησε να κατακτήσει ξένους τόπους, άγνωστους λαούς. Αν χρειαστεί, σε περίπτωση που βρει αντίσταση, είναι ικανός να πνίξει τον εχθρό με τα άντερα του, αφού τον ξεκοιλιάσει.

Σήμερα, η μικρή ομάδα θα πιάσε τον πωπό της μεγάλης αν την τρακάρει ψιλολιπόθυμη. Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ποδοσφαιρικές δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου αλά… αντιμνημονιακού σύριζα, σήμερα διεκδικούν πρωτιά, αλλά δεν έχουν την αρματωσιά της μεγάλης ομάδας της προηγούμενης εποχής.

email > freekick@tipsmaker.net