Κοινωνικό αγαθό …

Κοινωνικό αγαθό είναι το ποδόσφαιρο. Όπως η ασπιρίνη, το θέατρο, η μουσική, το ψωμί, το πορτοκάλι που πουλάει το σουπερμάρκετ, το νοσοκομείο, το σχολείο, το ορφανοτροφείο. Κοινωνικό αγαθό σημαίνει ότι είναι μια προσφορά στην κοινωνία, που έχει μια αξία και την αγοράζεις ή σου χαρίζεται.

Η κουβέντα με αφορμή ότι και απόψε θα δούμε μπάλα ευρωπαϊκή, δηλαδή πραγματική κι όχι μόνο στα χαρτιά επαγγελματική. Πιο σωστά να το πούμε θα δούμε προϊόν, θέαμα επιχειρηματικό, με τη συμμετοχή επαγγελματιών. Κατά τεκμήριο των καλύτερων στον κόσμο. Ποδόσφαιρο επιπέδου champions league είναι χωρίς συζήτηση ό,τι καλύτερο στον πλανήτη.

Η UEFA και η FIFA είναι τα αφεντικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δυο συνομοσπονδίες με μανδύα ερασιτεχνισμού, που ήρθε έτσι το πράμα και το δουλεύουν απολύτως εμπορικά. Με τους κανόνες της αγοράς. Πουλάνε το προϊόν τους, που δεν είναι ακριβώς το ποδόσφαιρο, αλλά το πρότζεκτ διοργάνωση ποδοσφαιρικών αγώνων. Το μουντιάλ η FIFA, τα κύπελλα Ευρώπης η UEFA. Πουλάνε, εννοούμε εκμεταλλεύονται τη μπίζνα. Πολύ καλά κάνουν.

Άσε τι λένε οι ξεπερασμένοι. Οι ρομαντικοί της πλάκας ιστορία, οι δήθεν πολιτικοποιημένοι που μιλάνε για εμπορευματοποίηση του αθλητισμού κι άλλα τέτοια κουφά. Εγώ λέω ότι μπίζνες σημαίνει υγεία. Και όσο πιο οργανωμένα παράγεται το προϊόν, τόσο το καλύτερο για τον καταναλωτή. Τον ποδοσφαιρόφιλο, στην περίπτωση. Κονομάει η ΟΥΕΦΑ, γιατί όχι; Αποτελεί και εξουσία, δεν γίνεται διαφορετικά. Αναπόφευκτο ότι κάποιοι θα τσεπώνουν χοντρα χαρτζηλήκια, γιατί όλο το αλισβερίσι δεν γίνεται πάνω από το τραπέζι.

Σημασία έχει ότι βλέπουμε μπάλα. Δεν μας δουλεύουνε. Λίγα είναι τα ματς που δεν μας αποζημιώνουν. Κι αυτό οφείλεται γιατί οι μπίζνες κρατάνε μακριά από το γήπεδο τη διαφθορά. Τη λαμογιά. Την κομπίνα. Τη λεχριτοσύνη. Σε πολύ μεγάλο βαθμό.

email > freekick@tipsmaker.net