κρίση των «αετών»

Ένας χρόνος κι ένας μήνας ήταν αρκετοί για να γίνει ο Μπρούνο Λάζε από αγαπημένος, αποδιομπαίος τράγος στη Μπενφίκα και να χάσει όλη την αγάπη και τη στήριξη που είχε. Από πρωταθλητής Πορτογαλίας τον Μάιο του 2019, σε Νο 1 υπεύθυνος για την κρίση των «αετών». Παραιτήθηκε μετά τη νέα ήττα της ομάδας του με 2-0 από τη Μαρίτιμο, με τους περσινούς πρωταθλητές να έχουν βρεθεί πλέον στο -6 από την πρωτοπόρο Πόρτο…

Ο Λάζε είχε αναλάβει τον Ιανουάριο του περασμένου έτους τη θέση που είχε αφήσει κενή ο Ρουί Βιτόρια και είχε καταφέρει να καθοδηγήσει τους πρωτευουσιάνους σ’ έναν τίτλο που έμοιαζε, μέχρι τότε, ακατόρθωτος. Κάπως έτσι, κέρδισε τις καρδιές όλων. Επιτέλους, ένας προπονητής που θα μπορούσε να επιβάλλει μια διαφορετική φιλοσοφία, με πιο διασκεδαστικό ποδόσφαιρο στο «Ντα Λουζ». Αυτή τη σεζόν, όμως, οι αποφάσεις του ήταν δυσανάγνωστες και «ακαταλαβίστικες» για τους… απ’ έξω, αλλά κυρίως για τους μέσα στον οργανισμό. Η ήττα με 3-2 από την Πόρτο στις 8 Φεβρουαρίου ήταν η αρχή του τέλους, αν και η διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε ως η ευκαιρία για την επανεκκίνηση που τόσο ανάγκη είχε η Μπενφίκα. Κάτι που δεν συνέβη, τελικά, ποτέ.

Αντιθέτως, το σύστημα κατέρρευσε, με τους παίκτες να είναι φανέλες που περιφέρονται στο γήπεδο χωρίς καμία απολύτως αυτοπεποίθηση και ενέργεια. Πολλοί ετοιμάζονταν για μεταγραφές και λόγω κορωνοϊού θα μείνουν, άλλοι έχουν το μυαλό τους ήδη εκεί που θα παίζουν την επόμενη σεζόν. Οι οπαδοί, αφού επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές και τραυμάτισαν μάλιστα τον Βάιγκλ και τον Ζίβκοβιτς, στράφηκαν στις φραστικές επιθέσεις στον 44χρονο τεχνικό και από χθες εναντιώθηκαν και στον πρόεδρο, Λουίς Φιλίπε Βιέιρα, «τον αρχιτέκτονα της καταστροφής» όπως τον αποκαλούν. Η δική του μανία για κέρδη από πωλήσεις παικτών έφερε την ομάδα σ’ αυτή την κατάσταση και αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα… γυρίσει η κατάσταση.

email > freekick@tipsmaker.net