Κόπα Ντελ Ρέι !

Κόλαφος ήταν η απόφαση του ευρωδικαστηρίου ουσιαστική κρατική ενίσχυση σε εταιρείες που δεν είχαν ίδια φορολόγηση με τον ευρωπαϊκό συντελεστή. Χαμένες από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβγαιναν μεταξύ άλλων η Ρεάλ, η Μπάρτσα, η Μπιλμπάο και η Οσασούνα που κρίθηκε πως εκμεταλλεύτηκαν μειωμένο συντελεστή κατά 5% για πολλά χρόνια! Και καλούνταν να πληρώσουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ! Δεν το λες και μικροποσό!

Τελικά, τα τέσσερα ισπανικά κλαμπ δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τα 5 εκατομμύρια για επιστροφή φόρων, αφού την Τρίτη το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαφορά αυτή δεν θα ενταχθεί στις κρατικές ενισχύσεις, καθιστώντας παταγώδη αποτυχία και αυτή την προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή!

Να φανταστείς, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολυεθνικές εταιρείες τεράστιες, ογκόλιθους πραγματικούς, όπως η Apple, η Starbucks, η Fiat Chrysler, η Amazon (!) να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε επιστροφή φόρων σε διάφορες χώρες της ΕΕ (Ιρλανδία, Αγγλία, Ιταλία κ.λπ). Αλλα οι Ισπανοί ακόμα μία φορά βγαίνουν στον αφρό!

Στην απόφασή του, μάλιστα, ο νομοθέτης της ΕΕ για τον ανταγωνισμό δήλωσε ότι οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα απολάμβαναν συντελεστή φορολογίας 25% για περισσότερο από είκοσι χρόνια, σε σύγκριση με τον κανόνα του 30% για τις αθλητικές εταιρείες. Και έκρινε ότι οι τέσσερις σύλλογοι έπρεπε να πληρώσουν μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, όμως οι ισπανικές δικαστικές αρχές έκριναν πως ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής προέκυψε, επειδή οι τέσσερις σύλλογοι αντιμετωπίστηκαν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (!), αντί για επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι με περιορισμένη ευθύνη.

Και εντάξει οι Βάσκοι με την επιμονή τους σε γηγενείς παίκτες και την όλη προσέγγισή τους στο ποδόσφαιρο. Αλλά τι σόι μη κερδοσκοπικός οργανισμός είναι η Ρεάλ των δισεκατομμυρίων εσόδων κάθε χρόνο και η mes que un club Μπαρσελόνα με τη μεγαλύτερη οπαδική βάση στον γλόμπο, είναι μια ιστορία που σηκώνει ατελείωτη κουβέντα!

Και η μεγάλη πλάκα ποια είναι; Το Γενικό Δικαστήριο -που σημειωτέον, εδρεύει στο Λουξεμβούργο- ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέπεσε σε διάφορα σφάλματα κατά την εκτίμηση της υπόθεσης. Πως χρησιμοποίησε νούμερα που κάλυπταν μόνο τέσσερα φορολογικά έτη (!), ενώ το καθεστώς εξελίχθηκε από το 1990 έως το 2015: «Η Επιτροπή δεν απέδειξε επαρκώς κατά νόμον ότι το επίμαχο μέτρο παρείχε πλεονέκτημα στους δικαιούχους του» ανέφεραν οι δικαστές, αν και το πλεονέκτημα -άρα και το πρόστιμο- εύκολα προέκυψε για τέσσερα χρόνια. Που σημαίνει, γύρευε τι συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και τι διαφυγόντες φόροι παντελονιάστηκαν για 15 έτη!

Σήμερα, πάντως, οι δύο γίγαντες του ισπανικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου παίζουν για μια θέση στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι. Και αν αμφότερες δεν το βλέπουν το κυπελλάκι μπροστά στα οφέλη που παίζονται σε άλλες διοργανώσεις -τις οποίες διεκδικούν- αυτή τη φορά καίγονται για την πρόκριση στον τελικό. Φυσικά όχι για το τρόπαιο που ίσως πάρουν, αλλά για τον σεμιφιναλίστ που θα αποκλείσουν. Από τις λίγες φορές που η αξία της νίκης στον ημιτελικό είναι μεγαλύτερη από τη νίκη στον τελικό αυτή καθαυτή!

email > info@tipsmaker.net