Όσο τα χρόνια περνάνε και οι κανόνες στο ποδόσφαιρο αλλάζουν, τόσο θα υπάρχει και η συζήτηση για το αν ο κανόνας του «50+1» θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Φυσικά, η αμφισβήτηση ήρθε από χορηγούς και επενδυτές, καθώς οι οπαδοί ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαροι: ο έλεγχος των συλλόγων θα πρέπει να παραμείνει σε εκείνους.
Αυτό επιτάσσει και ο περίφημος κανόνας. Θα πρέπει η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει στα μέλη και όχι σε κάποιον επενδυτή-ιδιοκτήτη. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως οι Βόλφσμπουργκ και Λεβερκούζεν, αλλά αυτό διότι ξεκίνησαν ως σύλλογοι για τους εργαζόμενους των εταιρειών (της Volkswagen στην πρώτη περίπτωση, της Bayer στη δεύτερη). Πριν λίγους μήνες η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε μία θεμελιώδη αλλαγή: κάποιος θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο του συλλόγου υπό προϋποθέσεις.
Αν κάποιος χρηματοδοτεί ανελλιπώς έναν σύλλογο για περίοδο 20 ετών θα μπορούσε να κάνει αίτηση, ώστε να περάσουν σε αυτόν οι μετοχές. Ο πρώτος που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την αλλαγή ήταν ο Χοπ, στον οποίο πλέον ανήκει η Χόφενχαϊμ. Η δεύτερη περίπτωση, που πραγματικά ο κανόνας θα περνούσε το μεγαλύτερο τεστ ήταν εκείνη του Μάρτιν Κιντ, που ζήτησε οι μετοχές του Αννόβερου να περάσουν στα χέρια του.
Οι οργανωμένοι του συλλόγου εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία, που περιλαμβάνει αποχή και σιγή στο γήπεδο, ώστε αυτό να μην συμβεί. Ο Γερμανός επιχειρηματίας, όμως, που ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριξαν την αλλαγή στον κανονισμό, ήταν σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η γερμανική ομοσπονδία, όμως, απέδειξε ότι δεν κάνει χάρες σε κανέναν. Η πρώτη νίκη του «50+1» ήρθε σε ανύποπτη στιγμή.
«Ο κύριος Κιντ είχε την ευκαιρία να βρεθεί ενώπιον της ομοσπονδίας και να υποστηρίξει τις θέσεις του τους τελευταίους μήνες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της DFL, που απέρριψε την αίτησή του, καθώς έκρινε ότι δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε από τη χρηματοδότηση για 20 συναπτά έτη, όπου αποδείχθηκε ότι ο Κιντ δεν είχε επενδύσει τόσα στο σύλλογο όσα φαίνονταν.
Ο Κιντ έσπευσε να αποδοκιμάσει την απόφαση της Ομοσπονδίας αμέσως και να απειλήσει με δικαστική προσφυγή, κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα. Η απόφαση, πάντως, ήταν ομόφωνη και δείχνει την πρόθεση να προστατευτεί ο κανόνας που κάνει το γερμανικό ποδόσφαιρο τόσο διαφορετικό. Η Ομοσπονδία έσπευσε να ζητήσει τη γνώμη του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ώστε να γνωρίζει κατά πόσο ο κανόνας μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικός ή όχι.
Βέβαια, οι διαφωνίες δεν περιορίζονται μόνο ανάμεσα στους οπαδούς και στη διοίκηση του Αννόβερου. Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, πρόεδρος της Μπάγερν, τόνισε σε συνέντευξή του στο Kicker ότι οι επενδυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για το ποδόσφαιρο, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες σε έναν σύλλογο, φέροντας ως παραδείγματα την Τσέλσι, την Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν.
Η Ζανκτ Πάουλι ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες να επιβεβαιωθεί η ισχύς του κανόνα ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, όπως και έγινε. Οι πιέσεις, όμως, όλο και αυξάνονται, νέες περιπτώσεις (Λειψία) έρχονται να παραβλέψουν με διάφορους τρόπους τον κανόνα και ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει…
email > freekick@tipsmaker.net