Tο να προετοιμάσει κανείς μια ομάδα για να παίξει ποδόσφαιρο είναι απλό. Θέλεις περίπου ένα μήνα εντατικής αθλητικής προπόνησης, τρέξιμο για χτίσιμο φυσικής κατάστασης, ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση και ένα σωρό άλλες κατηγορίες προετοιμασίας του σώματος, του οργανισμού, για να αντεπεξέλθει σε μία πολύμηνη περίοδο έντασης και καταπόνησης τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Συχνά και 2, μάλιστα επί σειρά εβδομάδων όχι one off.
Αφού σφίξουν οι μυς από την ένταση του πρώτου μήνα, ακολουθεί προπόνηση διαφορετικού τύπου, όχι χαλαρή, αλλά σε ρυθμούς που θα επιτρέψουν στο μυϊκό σκελετό να αρχίσει να εργάζεται σε υψηλότερους ρυθμούς χωρίς σφιξίματα. Είναι η περίοδος των πρώτων αγώνων που ακούμε το δημοσιογράφο συχνά να λέει “είναι σφιγμένη η ομάδα από την προετοιμασία”. Αυτό. Αρχίζει λοιπόν σε ποιο νορμάλ ρυθμούς να δουλεύει το κορμί ο παίκτης ώστε να έρθει σε ιδανική κατάσταση χωρίς σφιξίματα από την έντονη προετοιμασία ή χαλάρωση από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης.
Και φτάνουμε στην περίοδο έναρξης της περιόδου. Τότε που όλες οι ομάδες επιθυμούν να έχουν φέρει το ρόστερ τους σε όσο το δυνατόν πιο κοντινούς ρυθμούς με αυτούς που θα έχει σε φουλ σεζόν. Στο μεταξύ, από τα μέσο της έναρξης των φιλικών και των ασκήσεων με μπάλα, έχει μπει στο πρόγραμμα η ποιοτική αναβάθμιση του παιχνιδιού της ομάδας. Μπαίνουν τα συστήματα, οι τακτικές, ατομικές και ομαδικές, δουλεύονται ποδοσφαιρικά τα κλαμπ.
Με τις 219 λέξεις που προηγήθηκαν και περιγράφουν το πώς εκτυλίσσεται η ρουτίνα κάθε ομάδας που προετοιμάζεται, πάμε να δούμε κάτι που θα το βρεις εξαιρετικά ενδιαφέρον αθλητικά, διδακτικό ποδοσφαιρικά και πολύτιμο στοιχηματικά;
Όλες οι εθνικές ομάδες, της Ευρώπης ας πούμε για να κάνουμε κουβέντα, είχαν από 9 ως 12 μήνες να παίξουν μπάλα όταν επέστρεψαν στους αγώνες το Σεπτέμβριο. Και μάλιστα η περίοδος προετοιμασίας που συνήθως είναι το καλοκαιρι, για πολλούς εξ αυτών φέτος δεν υπήρξε. Τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονταν όλο το θέρος, κάποια είχαν λήξει Ιούλιο και άλλα τον Αύγουστο, δεν είχε καν προηγηθεί μια ελάχιστη περίοδος ανάπαυσης για τους τοπ παίκτες, με τις ομάδες που πρωταγωνιστούν συνήθως, να βρίσκονται στα μέσα Αυγούστου στις “φούσκες” Γερμανίας και Πορτογαλίας για τα final 8 και την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων!
Και φτάνουμε στον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, ούτε καν ένα χρόνο από την εξαρση της πανδημίας. Και θα έρθει και. το“παράθυρο” του Νοέμβρη για τις εθνικές. Και οι παίκτες θα καλούνται σε πολύ ή λιγότερο κρίσιμα ματς, χωρίς την πρέπουσα ανάπαυση, την δέουσα προετοιμασία και την αναγκαία προοδευτική εμπλοκή σε φουλ ρυθμό αγώνων.
Γι αυτο και θα είναι πιο νορμάλ από όσο φαντάζεται κανείς τα 3-3 των Γερμανιών με τις Ελβετίες, τα 1-0 των αποδεκατισμένων Ουκρανιών με τις πλήρεις Ισπανίες, οι γκέλες των Αγγλων, Γάλλων, Πορτογάλων και ακόμα χειρότερα οι εκπλήξεις μικρού ή μεγάλου μεγέθους σε αγώνες ομάδων ισάξιων ή με μικρότερες διαφορές δυναμικότητας. Γρηγορείτε!