Ο κορονοιός χτύπησε παντού έκανε άνω – κάτω τον πλανήτη και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Διακοπές πρωταθλημάτων, κλειστά γήπεδα, διοργανώσεις που αναβλήθηκαν, μειώσεις διαφημίσεων, χορηγιών. Το ποδόσφαιρο «πληγώθηκε» σοβαρά, μεγάλες ομάδες κινδυνεύουν με πτώχευση και σίγουρα τα μεγαλόπνοα σχέδια δεν καρποφόρησαν ποτέ! Ο φάκελος της FIFA με τα στοιχεία για τις μεταγραφές παικτών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος! Ειδικότερα, τα ποσά που δαπανήθηκαν για μεταγραφές παικτών στο διεθνές ποδόσφαιρο μειώθηκαν κατά 23,4% πέρυσι και αιτία γι αυτή την κατάσταση είναι μόνο ο… κορονοϊός.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η FIFA έδειξαν ότι οι συνολικές δαπάνες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν 4,66 δις ευρώ, από 6,08 δις ευρώ που ήταν το 2019! Το σύνολο των περσινών μεταγραφικών δαπανών, ήταν το μικρότερο από το 2016 και τα 5 δις ευρώ που δαπανήθηκαν για αγοροπωλησίες ή δανεισμούς ποδοσφαιριστών. Το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από ευρωπαϊκά κλαμπ, μολονότι οι περισσότερες ομάδες είχαν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Θυμίζουμε, πως η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει με πτώχευση, ενώ οι γαλλικές ομάδες εξαιτίας της διακοπής της Ligue 1 είδαν τα έσοδά τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να μειώνονται αρκετά. Οι αγγλικοί σύλλογοι της Premier League ξεπέρασαν τα διαγράμματα δαπανών με επενδύσεις 1,347 δις ευρώ, η Serie A ήταν δεύτερη με 605 εκατ. ευρώ κι ακολούθησαν η LaLiga, η Bundesliga και η Ligue1. Εκτός Ευρώπης, οι πλέον πολυδάπανες χώρες στο ποδόσφαιρο ήταν η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.
Ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Ρεάλ, ούτε η Σίτι ήταν στην κορυφή των ομάδων που προέβησαν στις ακριβότερες μεταγραφές. Πρώτη σε μεταγραφικές δαπάνες για το 2020 ήταν η Τσέλσι, η οποία έφερε στο Στάμφορντ Μπριτζ εξαιρετικούς παίκτες όπως οι: Βέρνερ, Μεντί, Χάβερτς, Ζίγιεχ. Την Τσέλσι ακολούθησαν κατά σειρά οι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Από εκεί και πέρα, η Ισπανία ήταν στην κορυφή του σχετικού διαγράμματος της μελέτης της FIFA για τις χώρες με τα μεγαλύτερα μεταγραφικά έσοδα, καθώς οι ομάδες της εισέπραξαν συνολικά 650 εκατ. Ευρώ.
Οι μεταγραφικές κινήσεις μειώθηκαν αισθητά κάτι που φαίνεται και από τον μικρότερο αριθμό δανεικών. Ειδικότερα, ο αριθμός των συνολικών μεταγραφών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών και των «ελεύθερων» παικτών, έπεσε αρκετά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 17.077 συμφωνίες κατά τη διάρκεια του 2020, από 18.047 το 2019, αν και το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο απ’ το 2016.
email > freekick@tipsmaker.net