Γουέμπλεϊ ο Ναός του Ποδοσφαίρου. Μια ιστορία εννέα δεκαετιών γεμάτη δόξα, δέος, θαυμασό! Χτίστηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο, χρειάστηκαν 250.000 τόνοι από πηλό, 25.000 τόνοι σκυροδέματος και 600 τόνοι από ράβδους χάλυβα.Το στάδιο αυτό έγινε πολύ γρήγορα το σύμβολο του αγγλικού ποδοσφαίρου και στις 28 Απριλίου του 1923 πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας! Γουέμπλεϊ δεν σημαίνει όμως μόνο… ποδόσφαιρο. Είναι… Ναός που φιλοξενεί Ολυμπιακούς Αγώνες, τελικούς ράγκμπι και ΝFL, μέχρι αγώνες πυγμαχίας, χόκεϊ, ακόμα και αυτοκινήτου, ενώ οι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει… american wrestling!
Αραγε πως να αισθάνθηκαν οι Βρετανοί βλέποντας έναν ξένο να διεκδικεί τον… Ναό τους, προσφέροντας δεκάδες εκατομμύρια; Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η προσφορά που έχει στα χέρια της η βρετανική Ομοσπονδία αγγίζει το 1 δις ευρώ!Ο πρώτος πρόεδρος του Γουέμπλεϊ, Κεν Μπέιτς, εξοργισμένος γι αυτή την κίνηση είπε: «Πουλάμε την κληρονομιά μας, είναι το σπίτι της Αγγλίας. Δεν μπορούμε να το επιτρτέψου,ε. Δουλέψαμε σκληρά να πάρουμε το γήπεδο για την FA και τους οπαδούς μας». Η Ομοσπονδία είχε ήδη επαφές και σε αυτές έγιναν γνωστά τα εξής:
- Μια συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα ονομασίας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η λέξη «Wembley»
- Η δυνατότητα του Σαχίντ Kαν να είναι ο νέος ιδιοκτήτης μέσα σε οκτώ εβδομάδες.
- Να μπορεί η Τσέλσι να παίζει στο Wembley τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ το Stamford Bridge θα ανακατασκευάζεται.
- Η FA θα βάλει άμεσα στα ταμεία της 600 εκατ. λίρες και σε μια εξαετία θα εισπράξει και τα άλλα 300 εκατ. λίρες.
Ποιος είναι ο μεγιστάνας που έκανε άνω – κάτω την ποδοσφαιρική Βρετανία και όχι μόνο;
Ο Σαχίντ Καν είναι ένας 67χρονος Πακιστανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1950 στη Λαχώρη του Πακιστάν από μητέρα καθηγήτρια Μαθηματικών και πατέρα έμπορο. Σε ηλικία μόλις 16 ετών μετακόμισε στις ΗΠΑ με 500 δολάρια στην τσέπη, άρχισε να πλένει πιάτα με αμοιβή κάτι παραπάνω από ένα δολάριο την ώρα, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Αποφοίτησε από το τμήμα μηχανικών με ειδίκευση στις επιστήμες μηχανικών. Είναι οι εφαρμοσμένες επιστήμες που ασχολούνται με τη μελέτη, σχεδίαση, έρευνα, ανάπτυξη, υλοποίηση/εφαρμογή, κατασκευή, παραγωγή, συντήρηση και βελτίωση δομών, υποδομών, εγκαταστάσεων, συστημάτων, μηχανών, συσκευών, υλικών και διαδικασιών, η κάθε μία στο δικό της γνωστικό αντικείμενο. Και όλα αυτά τα έκανε μόλις 4 χρόνια αφότου έφτασε στην Αμερική. Του απενεμήθη το βραβείο Alumni το 1999 που απευθύνεται στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Aπό τότε που ήταν στο Πανεπιστήμιο δούλευε για την Flex-N-Gate, μία εταιρεία που έφτιαχνε προφυλακτήρες αυτοκινήτων. Στην συνέχεια έγινε διευθυντής στον τομέα της μηχανικής. Άρχισε να φτιάχνει την περιουσία του το 1978 όταν πρωτοέφτιαξε την εταιρεία του. Την πρώτη δική του εταιρεία. Tη δεκαετία του ’80 η εταιρεία του πακιστανού επιχειρηματία άρχισε να προμηθεύει την ιαπωνική Toyota, και μέχρι το 1989 έγινε ο μοναδικός προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Τον Αύγουστο του 2017 η περιουσία του ήταν 8,7 δισ. δολάρια. Το Forbes τον κατέταξε στην θέση 158 με τους πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Mάλιστα, διαθέτει 62 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του είναι περισσότεροι από 24.000 άτομα.
Ο Καν το 2010 προσπάθησε να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Σεν Λούις στπ NFL. Δεν τα κατάφερε. Δύο χρόνια μετά αποτέλεσε το πρώτο μέλος που είχε και άλλη εθνικότητα και έμπαινε σε ομάδα του NFL αγοράζοντας τους Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς. Η πρώτη του παρουσία στην Αγγλία ήταν το 2013 όταν συμφώνησε να αγοράσει τη Φούλαμ από τον Αλ Φαγιέντ. Η αγορά θα πήγαινε σε ένα ποσό των 150 εκατομμυρίων. Η Φούλαμ υποβιβάστηκε τότε και ο Καν προσπαθεί να την επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια. Φέτος είναι η μεγάλη του ευκαιρία, μιας και η ομάδα είναι κοντά στην άνοδο στην Premier League. Xρειάστηκαν αρκετά χρήματα και φιλοδοξίες, με τον Καν να τα δίνει όλα!
Οι φίλαθλοι έχουν εκφράσει φόβους πως η Εθνική Αγγλίας ίσως αναγκαστεί να παίξει σε άλλα γήπεδα στη διάρκεια του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL), καθώς ο Καν σχεδιάζει τη «μετακόμιση» των Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς στο Wembley! Ο ίδιος στέλνει και το δικό του μήνυμα στους επικριτές «Το νέο Wembley δεν είναι και τόσο καινούργιο. Θα απαιτηθούν μερικές σημαντικές επενδύσεις για να αναβαθμιστεί περισσότερο. Πρέπει να το κρατήσουμε φρέσκο, να διατηρήσουμε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται. Μην ανησυχείτε το Wembley θα είναι ασφαλές μαζί μου. Θέλω το γήπεδο να ονομάζεται Wembley, γιατί αυτό είναι το εμπορικό σήμα του συλλόγου. Αυτό είναι που του δίνει ψυχή, αυτό είναι η ουσία του. Αυτή είναι η αξία…».
email > info@tipsmaker.net