Η Τσέλσι, έλεγαν φίλοι και συνάδελφοι προ 15ετίας, είναι ο Πανιώνιος της Αγγλίας. Μια ιστορική, αξιοπρεπής ομάδα, μιας μεγάλης γειτονιάς της πρωτεύουσας. Αυτό. Και τίποτα περισσότερο. Όταν την αγόρασε ο Ρώσος Κροίσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς η Τσέλσι είχε να επιδείξει έναν τίτλο, 50 χρόνια πριν. Και πολλοί απόρησαν γιατί ένα μέλος της ρωσικής ολιγαρχίας να ξοδεύει τα φράγκα του σε έναν κουβά δίχως πάτο. Σε μία ομάδα που δεν είναι Μάντσεστερ ή Λίβερπουλ, δεν είναι ούτε καν Αρσεναλ. Και όμως…
Στα πρώτα του χρόνια στην Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς τα όνειρά του για να κάνει την ομάδα του από Τσελσακι, Τσελσάρα τα στήριξε σε μία… δράκα ανθρώπων. Στον Ζοσέ Μουρίνιο και τον Φρανκ Λάμπαρντ μεταξύ αυτών. Ο μεν εμβληματικός προπονητής στην επιστροφή της Τσέλσι στο θρόνο της πρέμιερσιπ, ο δε ως αρχηγός και σημαία της ομάδας. Και επειδή η ζωή κύκλους κάνει, ο Λάμπαρντ έχοντας πλέον μετακομίσει στην άκρη του πάγκου, επέστρεψε στην Τσέλσι ως μάνατζερ πια!
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς το πήρε… προσωπικά, λένε στην Αγγλία, έτσι τηλεφώνησε στον άλλοτε αγωνιστικό θρύλο του συλλόγου και νυν προπονητή, προκειμένου να τον πείσει ν’ αποδεχθεί την προσφορά που είχε να του κάνει, ώστε να αφήσει την Ντέρμπι Κάουντι και να επιστρέψει στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ομως ο Φράνκι δεν είπε το ναι χωρίς σκέψη, ως άλλος Λεμονής. Οχι. Εβαλε όρους ο Λάμπαρντ για να αναλάβει την Τσέλσι! Και ανάμεσα στους όρους που συζήτησαν με τον Αμπράμοβιτς, ήταν η πίστωση χρόνου που θα του δώσει ο Ρώσος μεγιστάνας τουλάχιστον για δυο σεζόν προκειμένου να φτιάξει την ομάδα όπως τη θέλει. Δεν είναι κορόιδο ο Λάμπαρντ, ο παλαίμαχος άσος των μπλε στις επαφές με τον “Τσέλσκι” Αμπράμοβιτς δεν ζήτησε απλά ίστωση χρόνου, ο Ρώσος ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΘΗΚΕ ότι θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας για τουλάχιστον δύο χρόνια! Και αυτό, όταν είσαι προπονητής από προχθές και ο άλλος σου προσφέρει θέση σε μία από τις 2-3 κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί θέμα! Οχι; Απλά ο Λάμπαρντ είδε το πάθημα του Σάρι και για να μην γίνει κι αυτός αναλώσιμος στις ορέξεις του αφεντικού, έβαλε όρους και πήρε εγγυήσεις! Δεν ξεκινάει σαν φτωχός συγγενής την πορεία του στους πάγκους ο Φράνκι, αλλά σαν ΛΑΜΠΑΡΝΤ!
Και με σύμφωνη γνώμη Λάμπαρντ επέστρεψε στην Τσέλσι και ο Τσεχ. Οχι στα 22 του βέβαια, όταν ήταν ο μακράν πιο πολλά υποσχόμενος γκολκίπερ και του έδινε φανέλα βασικού ο Ζοσέ. Οχι. Στα 38 του και αμέσως μετά την τελευταία του χρονιά στην ενεργό δράση. Αλλά ο “Τσέλσκι” και ο Λάμπαρντ χτίζουν πια κάτι που δεν είχε η Τσέλσι. Χτίζουν κλίμα εμπιστοσύνης ότι όποιος είναι μαζί μας δεν χάνεται. Οτι εδώ όταν μπεις και γίνεις θρύλος, αποτελείς μέρος μιας οικογένειας, έχεις πάντα θέση κοντά μας, είσαι μέλος ιστορίας και όχι ομάδας. Οπως η Ρεάλ κρατάει κοντά της τους θρύλους της, όπως η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ χτίζουν ιστορίες, έτσι πάει να κάνει και η Τσέλσι πλέον.
Ετσι ο Τσεχ θα είναι πια παράγοντας του παιχνιδιού. Μαζί με τον άλλοτε συμπαίκτη του στις επιτυχίες, τον Λάμπαρντ. Και ο 38χρονος άλλοτε κορυφαίος γκολκίπερ του κόσμου θα αναλάβει χρέη συμβούλου στο τεχνικό κομμάτι της εικόνας και των επιδόσεων των «μπλε». Θα βρίσκεται πλέον στο Κόμπχαμ, το προπονητικό κέντρο της Τσέλσι, για να δουλεύει μαζί με την γενική διευθύντρια και δεξί χέρι του Αμπράμοβιτς, την Μαρίνα Γκρανόβσκαϊα και στις αρμοδιότητές του θα είναι και η παρουσία του σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας, όπου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μοιράζεται τις σκέψεις του με τον προπονητή της Τσέλσι! Οχι καπέλωμα, συνεργασία!
Με τον Λάμπαρντ να επιστρέφει στον πάγκο, τον Τσεχ στην παραγοντική ομάδα, προφανώς κι άλλα από τα αστέρια στο άμεσο μέλλον θα αξιοποιηθούν ανάλογα. Δεν ξέρω αν αυτοί θα είναι όσοι γνωρίσαμε σαν αναπόσπαστα μέλη της ομάδας που αναγέννησε το μπραντ, κάποιοι εκ των Ντέκο, Κόουλ, Νταφ, Καρβάλιο, Ντρογκμπα, Τέρι και Κρέσπο ξερωγώ, αλλά σίγουρα η Τσέλσι στρέφεται στο να χτίσει ένα παραμύθι γύρω της, ένα στόρι, μια παράδοση.
email > info@tipsmaker.net