La Liga …

Την Premier League (1,549 δισ.) δεν την ξεπέρασε, αλλά με τα 1,269 δισ. που επένδυσε φέτος στο καλοκαιρινό παζάρι, η La Liga την πλησίασε απειλητικά, ώστε να της πάρει τα μεταγραφικά ηνία. Πρόκειται για σχετικό ρεκόρ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος και τεράστια αύξηση εξόδων σε σχέση με τα 887,9 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν πέρσι οι Ιβηρες για την ενίσχυσή τους. Και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, το χρήμα είναι αλήθεια ότι φέρνει αρκετή ευτυχία σε όσους είχαν για να επενδύσουν.

Η Μπαρτσελόνα παραμένει πιο δεμένη και άρα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αρκεί βέβαια να είναι σούπερ ο Μέσι. Ρεάλ και Ατλέτικο άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ τους και βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Καλύτερο φαίνεται το κλίμα στους Ροχιμπλάνκος και περίεργο στους Μερένγκες, που ενισχύθηκαν, αλλά απέχουν ακόμα από το να γίνουν η ομάδα που επιθυμεί ο Ζιντάν. Αντιθέτως, ο Σιμεόνε, παρά την ολική ανανέωση, φαίνεται να έχει καλύτερες βάσεις για το θαύμα.

Γενικότερα όμως, στην Primera αναμένεται και φέτος να παιχτεί η πιο άρτια τεχνικά μπάλα απ’ όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου, με τους Ισπανούς να έχουν πάντα το πλεονέκτημα του απρόβλεπτου αναφορικά με τα… φυντάνια που ξεπετάγονται απρόσμενα κάθε χρόνο και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μέχρι όμως να δούμε τα άγνωστα ταλέντα, θα περιμένουμε με αγωνία να δύμε τους Αζάρ, Ζοάο Φέλιξ, Ντε Γιονγκ να κάνουν τα… δικά τους.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Πλήρωσε: 255 εκατ.
Εισέπραξε: 108,6 εκατ.
Την τελευταία πενταετία έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο και θέλει να το επαναλάβει για τρίτη διαδοχική χρονιά. Κράτησε τον Βαλβέρδε, πλήρωσε τη ρήτρα του Γκριεζμάν, δεν έκανε την τρέλα με τον Νεϊμάρ και λογικά στέλνει τον Κουτίνιο στην Μπάγερν. Ξόδεψε ένα δυνατό ποσό για την ενίσχυσή της, με τους Ντε Γιονγκ, Φίρπο να φέρνουν νιάτα και μέλλον. Το θέμα όμως πάντοτε με τη δική της περίπτωση είναι σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο Μέσι, που εξαιτίας Copa America δεν έχει κάνει σωστή προετοιμασία, όπως και ο Λουίς Σουάρες.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Πλήρωσε: 243,5
Εισέπραξε: 311,1
Δύο διαδοχικές σεζόν τερματίζει 2η, αλλά το θαύμα δεν μπορεί να το επαναλάβει. Πολλοί την πιστεύουν για φέτος, αλλά πρόκειται για την απόλυτα μεταβατική σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της. Φιλίπε Λουίς, Γκοδίν, Λούκας Ερναντέζ, Χουανφράν, Ρόδρι και Γκριεζμάν έφυγαν και άλλαξαν εντελώς το ρόστερ. Εκανε μεγάλες επενδύσεις και ειδικά το ρεκόρ μεταγραφής της, ο Ζοάο Φέλιξ, ο οποίος ήδη έχει κλέψει καρδιές. Ερμόσο, Τρίπιερ, Λόντι, Ερέρα, Φελίπε αποκτήθηκαν και όλα πλέον εξαρτώνται από τη μαγική μπαγκέτα του Σιμεόνε και το τι θα κάνουν μπροστά Ντιέγκο Κόστα, Μοράτα.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Πλήρωσε: 305,5
Εισέπραξε: 190,5
Ο Ζιντάν επέστρεψε πέρσι τον Απρίλιο για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και θα φανεί φέτος εάν θα μπορέσει να επαναλάβει τα… θαύματά του. Ο Πέρεθ του έδωσε χρήμα και τον αγαπημένο του Αζάρ (όχι όμως και τον Πογκμά). Γιόβιτς, Μιλιτάο, Ροντρίγκο και Μεντί έφεραν αέρα ανανέωσης (όχι ολοκληρωτικό), μα υπάρχει γκρίνια με την παραμονή Μπέιλ και το τι θα γίνει με τον Χάμες. Οι πολλοί τραυματισμοί στο ξεκίνημα έχουν φέρει προβληματισμό και δυσπιστία. Η δεύτερη σεζόν χωρίς τον Κριστιάνο θα είναι καθοριστική για πολλά πράγματα, καθώς γενικότερα τις δύο προηγούμενες χρονιές τερμάτισε 3η.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Πλήρωσε: 63 εκατ.
Εισέπραξε: 18 εκατ.
Το πιο σημαντικό όλων ήταν ότι πέρσι τη στιγμή που όλα έμοιαζαν χάλια, στήριξε τον Μαρθελίνο κι εκείνος της το ανταπέδωσε με την 4η θέση και μία ακόμα παρουσία στο Champions League. Ταλαιπωρήθηκε κάπως με εσωτερικές διοικητικές έριδες , μα φαίνεται να πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις και το κλίμα έχει ηρεμήσει. Ο στόχος παραμένει η τετράδα, μα δεν έγιναν μεγάλες επενδύσεις, με τον Μάξι Γκόμες να ενισχύει την επίθεση και τον Σίλεσεν την εστία.

ΧΕΤΑΦΕ
Πλήρωσε: 9 εκατ.
Εισέπραξε: 2 εκατ.
Ο Μπορδαλάς βρέθηκε στο τιμόνι της το 2016 και την οδήγησε διαδοχικά σε άνοδο, 8η θέση και τώρα στο να χάσει τελευταία αγωνιστική το θαύμα του Champions League. Εζησαν ένα όνειρο πέρσι οι Μαδριλένοι και θα είναι απίθανο να το επαναλάβουν. Ειδικά τώρα που θα έχουν και την Ευρώπη, έχοντας απειροελάχιστη συμμετοχή στο παζάρι. Σημαντικότερη ενίσχυση ο αριστερός μπακ, Κουκουρέγια (Εϊμπάρ, Μπαρτσελόνα).

ΕΣΠΑΝΙΟΛ
Πλήρωσε: 18,5 εκατ.
Εισέπραξε: 40,5 εκατ.
Είχε 11 χρόνια να βγει στην Ευρώπη, αλλά ο Ρούμπι που τα κατάφερε, αποχώρησε για τον πάγκο της Μπέτις και στη θέση του βρέθηκε ο πρωτάρης, Νταβίδ Γκαγιέγο και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Το ρόστερ δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, μα έχασε τους Ερμόσο, Ροσάλες στην άμυνα και επένδυσε σε νεαρούς. Η αγορά του Αργεντινού εξτρέμ, Βάργας ήταν η ακριβότερη κίνησή της. Δεν αναμένεται να κινδυνέψει, ούτε όμως και να επαναλάβει τα περσινά.

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ
Πλήρωσε: –
Εισέπραξε: –
Δεν πλήρωσε για κανέναν, δεν πούλησε κανέναν. Ορισμένοι δανεικοί επέστρεψαν, ενώ προωθήθηκαν από τη Β’ ομάδα κάποιοι άλλοι. Ο Γκαριτάνο που ανέλαβε τον Δεκέμβριο και την ξεκόλλησε από την επικίνδυνη ζώνη, παρέμεινε στο πόστο του, με το ρόστερ να είναι κατά συνέπεια απαράλλαχτο. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει, αλλά δεν αναμένεται ούτε φέτος να υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ειδικά μετά το 1-0 της πρεμιέρας επί της Μπαρτσελόνα.

ΣΟΣΙΕΔΑΔ
Πλήρωσε: 21 εκατ.
Εισέπραξε: 12,5 εκατ.
Ο Αλγουαθίλ ανέλαβε τον Δεκέμβριο, έδειξε καλά στοιχεία και τον κράτησαν για τη δουλειά. Του έδωσαν και τέσσερις μεταγραφές με επιθετικές αρετές (Πόρτου, Ισάκ, Οντενγκααρντ), με τον Σανιάν να ενισχύει την άμυνα. Ειδικά ο Οντενγκααρντ θεωρείται ότι θα είναι από τις αποκαλύψεις της χρονιάς και ότι θα επιστρέψει σύντομα στη Ρεάλ. Υπάρχουν ωστόσο, κενά πίσω, με τις αποχωρήσεις των Μορένο (στόπερ), Ρούγι (πορτιέρο). Όλα τα λεφτά ο εξτρέμ, Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος ετοιμάζεται για μεγάλη μεταγραφή.

ΜΠΕΤΙΣ
Πλήρωσε: 88,5 εκατ.
Εισέπραξε: 19,25 εκατ.
Εδιωξε τον αρχιτέκτονα τη μπαλάρας που έπαιζε κατά διαστήματα (Σετιέν), πήρε τον καλό με την Εσπανιόλ πέρσι, Ρούμπι και έριξε έπειτα από χρόνια πολύ χρήμα στην αγορά. Απίστευτο το ότι πήρε τον απίθανο Φεκίρ της Λυών, ενώ ο Μπόρχα Ιγλέσιας είναι ο φορ που αναζητούσε εδώ και κάτι σεζόν, με τον εξτρέμ, Χουάνμι να ενισχύει τη γραμμή κρούσης. Το θέμα όμως είναι ότι έχασε τους υπερβασικούς, Λο Σέλσο, Πάου Λόπεθ, Φίρπο. Εχει ωστόσο, την ποιότητα να διεκδικήσει τον στόχο της Ευρώπης.

ΑΛΑΒΕΣ
Πλήρωσε: 10,77 εκατ.
Εισέπραξε: 10,77 εκατ.
Μέχρι τις αρχές της άνοιξης είχε τρελάνει τους πάντες, καθώς βρισκόταν σταθερά στην τετράδα. Τελικά λύγισε, έμεινε εκτός Ευρώπης, έφυγε και ο κόουτς Αμπελάρδο που δεν τα βρήκε με τη διοίκηση. Ο Ασιέρ Γκαρίτανο ξέρει τα κατατόπια και το ρόστερ έχει κάποιες σταθερές αξίες. Εφυγαν όμως οι καλύτεροί της, Καλέρι, Γιόνι και οι Αλέις Βιδάλ, Πονς, Χοσέλου, είναι αμφιλεγόμενες κινήσεις, όπως και ο πεσμένος πια, Λούκας Πέρεθ. Δεν θα είναι εύκολη η παραμονή, αλλά δεν είναι και μέσα στα φαβορί για… πτώση.

ΕΪΜΠΑΡ
Πλήρωσε: 17,1 εκατ.
Εισέπραξε: 27 εκατ.
Η παραμονή του Μεντιλίμπαρ στο τιμόνι της, αποτελεί μία σταθερή αξία μη υποβιβασμού. Δεν μπορεί το κάτι παραπάνω, δεν κινδυνεύει και κάνει κάποιες σοβαρές ζημιές στην «Ιπουρούα». Εχαασε ωστόσο, ορισμένες βασικότατες μονάδες, μάλλον τις καλύτερές της, Κουκουρέγια, Χορδάν, Πένια έφεραν χρήμα στα ταμεία και κενό στο ρόστερ. Το κάλυψαν με ορισμένους άγνωστους στο ευρύ κοινό, μα πάντα έτσι κάνουν και τους βγαίνει μία χαρά.

ΛΕΓΑΝΕΣ
Πλήρωσε: 10,7 εκατ.
Εισέπραξε: 1,75 εκατ.
Αφού τις δύο προηγούμενες είχε σωθεί στο νήμα (17η), πέρσι τερμάτισε 13η και σώθηκε με κάποια άνεση. Ο Δημήτρης Σιόβας θα έχει και φέτος τον Πελεγκρίνο για προπονητή και στόχος είναι φυσικά να καθαρίσουν με την παραμονή χωρίς πολλά, πολλά. Γι’ αυτό κράτησαν τους καλύτερούς τους και ενισχύθηκαν κιόλας με τον ταλαντούχο στόπερ από την Τσέλσι, Ομερούο και τον Σίλβα της Σπόρτινγκ Λ. Στα στοιχήματα δεν δίνεται στα πρώτα φαβορί να χάσει την κατηγορία.

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
Πλήρωσε: 14,3 εκατ.
Εισέπραξε: 56 εκατ.
Η χειρότερη χρονιά της από εκείνη του υποβιβασμού. Επειτα από διαδοχικές σεζόν με έξοδο στην Ευρώπη, τερμάτισε 14η, αλλά την ύστατη στιγμή, κινδυνεύοντας έως και την προτελευταία αγωνιστική. Ο Καγιέχα που την έσωσε, παρέμεινε, μα δεν θεωρείται προπονητής επιπέδου για σημαντικά πράγματα και οι μεταγραφικές κινήσεις έδειξαν ότι την απασχόλησε να μαζέψει χρήματα, κάτι που την αποδυνάμωσε. Φορνάλς, Πεδράθα, Σανσόνε, Σοριάνο αποχώρησαν και στη θέση τους αποκτήθηκαν οι Αλμπέρτο Μορένο, Ανγκισά, Ραούλ Αλμπιόλ, Πένια, δίνοντας έμφαση δηλαδή στην αμυντική ενδυνάμωση. Επιθετικά άλλωστε έχει υλικό, ώστε να μην επαναλάβει τα περσινά χάλια.

ΛΕΒΑΝΤΕ
Πλήρωσε: 12,6 εκατ.
Εισέπραξε: 3,8 εκατ.
Πέτυχε για άλλη μια σεζόν τον στόχο της παραμονής, αν και σε αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο καλός πρώτος γύρος που είχε. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στην άμυνα, τα οποία πρέπει να λύσει φέτος αν θέλει να κρατηθεί στην κατηγορία. Ο Πάκο Λόπεθ συνεχίζει στο τιμόνι, ο οποίος είδε το ρόστερ να ενδυναμώνεται με τις προσθήκες καλών λύσεων, όπως του Ντουάρτε στα μετόπισθεν και των Σέρχιο Λεόν και Ερνάνι στην επιθετική γραμμή.

ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ
Πλήρωσε: 1 εκατ.
Εισέπραξε: 8 εκατ.
Με νύχια και με δόντια η ομάδα του Ρονάλντο κατάφερε να κρατηθεί την τελευταία αγωνιστική στην Primera. Κλειδί σε αυτό η ομοιογένεια στο ρόστερ και η δουλειά από τον Σέρχιο Γκονθάλεθ, ο οποίος αφού πέτυχε τον στόχο της παραμονής, διατηρήθηκε κανονικά στο πόστο του. Στο μεταγραφικό παζάρι δεν κινήθηκε σημαντικά, με καλύτερή της μεταγραφή να αποτελεί ο επιθετικός Σάντρο Ραμίρεθ που ήρθε δανεικός από την Έβερτον. Αποδυναμώθηκε στην άμυνα με την  πώληση του Καλέρο στην Εσπανιόλ και σίγουρα αποτελεί ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό.

ΘΕΛΤΑ
Πλήρωσε: 21,4 εκατ.
Εισέπραξε: 19,7 εκατ.
Θέλει να ξεχάσει την περσινή σεζόν, κατά την οποία έμπλεξε σοβαρά κινδυνεύοντας με υποβιβασμό. Αφού άλλαξε δύο προπονητές, τελικά βρήκε την ηρεμία στο πρόσωπο του Φραν Εσκριμπά, ο οποίος, στηριζόμενος στην επιθετική γραμμή που διέθετε κατάφερε να σώσει το… πλοίο από το «ναυάγιο». Ντένις Σουάρεθ και Σάντι Μίνα επέστρεψαν και ενισχύουν το ρόστερ, το οποίο βέβαια θέλει ακόμα προσθήκες για να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Εχασαν όμως τον Μάξι Γκόμες. Τουλάχιστον στη Γαλικία δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν τα περσινά χάλια και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο προκύψει. Αρκεί να είναι υγιής ο Ιάγο Ασπας.

ΟΣΑΣΟΥΝΑ
Πλήρωσε: 13,5 εκατ.
Εισέπραξε: –
Πανηγύρισε και με εμφατικό τρόπο την επιστροφή της στα… σαλόνια. Η ομάδα από την Παμπλόνα έπαιξε όμορφη και επιθετική μπάλα, έχοντας ως «όπλο» την έδρα της, στην οποία θα στηριχθεί και τη φετινή σεζόν για να παραμείνει στην κατηγορία. Ο Χακόμπα Αρασάτε συνεχίζει για δεύτερη σερί σεζόν στον πάγκο, ο οποίος είδε τις περσινές μονάδες να διατηρούνται στο ρόστερ. Αυτό ενισχύθηκε με όχι δαπανηρές, αλλά ποιοτικές ωστόσο προσθήκες ώστε να παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού.

ΓΡΑΝΑΔΑ
Πλήρωσε: 7,3 εκατ.
Εισέπραξε: 0,3 εκατ.
Δικαίως πανηγύρισε την επιστροφή της στην Primer, έχοντας ως χαρακτηριστικό στοιχείο τη σταθερότητα. Από το ξεκίνημα έπαιζε στις θέσεις της ανόδου και διατηρήθηκε εκεί ως το τέλος, έχοντας ως μεγάλο ατού τη γρανιτένια της άμυνα. Προφανώς και ο Ντιέγο Μαρτίνεθ συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία, ο οποίος πάντως θα πρέπει να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο περσινό ρόστερ για την παραμονή. Βέβαια έγιναν κάποιες καλές κινήσεις στην επιθετική γραμμή με τους Ματσίς και Σολδάδο, ενώ η άμυνα ενισχύθηκε με την απόκτηση του Ντουάρτε.

ΜΑΓΙΟΡΚΑ
Πλήρωσε: 5 εκατ.
Εισέπραξε: –
Παρότι δεν είχαν κανένα σπουδαίο μπάτζετ για να διεκδικήσουν την άνοδο, οι Νησιώτες το πάλεψαν ίσως και πέρα από τις δυνάμεις τους και στο τέλος το κατάφεραν επικρατώντας της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στους συναρπαστικούς τελικούς των play off. Ο Βιθέντε Μορένο γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά την ομάδα του, παραμένοντας για τρίτη σεζόν στον πάγκο. Φυσικά φέτος θα έχει το δύσκολο έργο της παραμονής, διαθέτοντας το πιο αδύναμο υλικό ίσως από όλες τις ομάδες της Primera. Ο σύλλογος διατήρησε σε μεγάλο βαθμό πάντως το περσινό ρόστερ.

email > freekick@tipsmaker.net