Tο σούπερ πρωτάθλημα …

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ως πρόεδρος της UEFA και ο Αντρέα Ανιέλι ως πρόεδρος της ECA είναι σε ανοιχτή επικοινωνία συνεχώς και την Τρίτη, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, θα έχουν συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τις αλλαγές στο Champions League. Αλλαγές που δεν προβλέπεται να συμβούν άμεσα αλλά -αν συμβούν- θα είναι από το 2024 κι έπειτα, χρονιά-ορόσημο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο όπως έχει πει πολλές φορές ο Ανιέλι, αφού θα πρέπει να γραφτεί από την αρχή το διεθνές καλεντάρι των UEFA και FIFA για τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, στη συζήτηση ανάμεσα στους προέδρους των UEFA και ECA δεν θα γίνει αναφορά μόνο στο θέμα της Super League, την οποία… απαρνούνται τόσο ο Τσέφεριν όσο και ο Ανιέλι, αλλά και στις πιθανές αλλαγές στο Champions League, με το Μέσο να αναφέρει δύο.

Η πρώτη, αφορά σε ένα σύστημα “ανόδου” και “υποβιβασμού” που ενδέχεται να καθιερωθεί και το οποίο θα βασίζεται, προφανώς, στις επιδόσεις της κάθε ομάδας. Με αυτό τον τρόπο, γράφει η Wall Street Journal, για κάποιες ομάδες μπορεί να γίνει σχεδόν απλησίαστο το Champions League. Η δεύτερη, αφορά στο ενδεχόμενο κάποια ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να διεξάγονται, από το 2024 κι έπειτα, το σαββατοκύριακο. Κάτι που θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα στα εθνικά πρωταθλήματα. Διαβάζοντας κανείς τις αλλαγές που σκέφτονται να κάνουν και φέρνοντας στο μυαλό του το γεγονός ότι αυτό το θέμα απασχολεί εδώ και πολύ καιρό, είτε με δημοσιεύματα για απόφαση που έχει παρθεί, είτε με τις αλλαγές που έκανε ήδη στο Champions League η UEFA ή άλλες που σκέφτεται να κάνει στο μέλλον, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: Γιατί δεν λένε ευθέως ότι στο τέλος θα οδηγηθούμε στην Super League;

Το να υπάρχουν “άνοδοι” ή “υποβιβασμοί” που θα κάνουν σχεδόν αδύνατο για κάποιες ομάδες το να προκρίνονται στους ομίλους, σαν νίκη των μεγάλων κλαμπ που θέλουν την Super League μοιάζει και όχι σαν μια κίνηση της UEFA για να προστατέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αυτό δεν γράφεται για να υπερασπιστούμε, για παράδειγμα, τις ελληνικές ομάδες. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμία που να σε πείθει ότι μπορεί να γίνει Πόρτο (ή Λυών κάποτε), σε ό,τι αφορά την σταθερή παρουσία σε καλό επίπεδο στην Ευρώπη. Γράφεται επειδή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υποτίθεται ότι θέλει να προασπίσει το ποδόσφαιρο, το ανοιχτό Champions League για όλους κλπ. Υποτίθεται όμως. Δεν ισχύει. Γιατί αν ίσχυε, η UEFA δεν θα είχε δώσει ήδη απευθείας εισιτήρια για τους ομίλους στους τέσσερις πρώτους από Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία.

Αν ίσχυε, επίσης, δεν θα είχε εξαφανίσει το ενδεχόμενο έκπληξης στο Champions League, φροντίζοντας, όπως μόνο αυτή ξέρει, ώστε να δυναμώσουν οικονομικά -μέσα από συνεχείς επιτυχίες- οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αν θέλουμε να το τραβήξουμε ακόμη περισσότερο, θα πούμε ότι αν στην UEFA ήθελαν το Champions League να απευθύνεται πραγματικά σε όλους και όλοι να έχουν το δικαίωμα στο όνειρο, όσο τρελό κι αν είναι αυτό, θα καταργούσε τους ομίλους. Ο Μισέλ Πλατινί είπε ή έκανε πολλές… stronzate, για να το πούμε ιταλικά, ως πρόεδρος της UEFA, αλλά είχε πει κάποτε, σε μια αναλαμπή του, κάτι πάρα πολύ σωστό: Να καταργηθούν οι όμιλοι και να γίνει η διοργάνωση ξανά όπως κάποτε. Με νοκ-άουτ παιχνίδια, δηλαδή, από τον Σεπτέμβριο ως τον τελικό.

 

Γιατί να μην μπορούν να “σκοτωθούν” μεταξύ τους οι μεγάλοι από τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο στους μικρούς για να προχωρήσουν περισσότερο από όσο μπορούν να το κάνουν τώρα; Επειδή τα λεφτά είναι πολλά και ένα Champions League στο οποίο θα έχουν φύγει μεγάλα ονόματα από νωρίς και θα προχωράει κάποια Στεάουα, Αντερλεχτ ή Αϊντχόφεν δεν θα είναι εμπορικό, είναι η απάντηση. Αφού, επομένως, η UEFA σκέφτεται τα λεφτά, αφού η UEFA φρόντισε τόσα χρόνια να καλομάθει τους μεγάλους στα λεφτά, είναι παράλογο να αντιδράει τώρα επειδή αυτοί οι μεγάλοι θέλουν ακόμη περισσότερα λεφτά.

«Μιλάμε για μια επιχείρηση με 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αρκετά με το θεατράκι της UEFA…», έχει πει ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις της Νάπολι, δείχνοντας πώς σκέφτονται τα μεγάλα κλαμπ και τι οικονομική διαφορά, υπέρ τους, θα υπάρξει αν δημιουργηθεί η Super League. Αλλά αυτός, όμως, είναι ένας κίνδυνος που δεν υπάρχει, γιατί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Απλά, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τους μικρούς το να μπουν στους ομίλους με τις “ανόδους” και τους “υποβιβασμούς” στα προκριματικά, θα κάνει αδύνατο το να προχωρήσει στη διοργάνωση -άρα να πάρει καλό μερίδιο από τα λεφτά που υπάρχουν τώρα- κάποιος από τους μικρούς και ίσως να δεχθεί από το 2024 να γίνονται και κάποιοι αγώνες του Champions League το σαββατοκύριακο, επειδή τότε θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα έσοδα, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες που έκαναν τα κλαμπ που (φέρονται να) θέλουν το σούπερ πρωτάθλημα.

Θα έχουμε Champions League όμως. Οχι Super League, που απλά θα ονομάζουμε -για να μην ξενερώσει ο κόσμος- Champions League…

email > freekick@tipsmaker.net